PVC in kuststof leidingsystemen

Polyvinylchloride (PVC) is een van de bekendste en oudste kunststofsoort dat verkrijgbaar is. Een veel voorkomende toepassing van PVC zijn PVC leidingsystemen voor bijvoorbeeld afvalwater, maar PVC leidingsystemen worden ook regelmatig ingezet voor chemische toepassingen. Op deze pagina leggen we meer uit over de eigenschappen van PVC en de toepassingsmogelijkheden in leidingsystemen.

PVC eigenschappen

Er zijn veel verschillende soorten kunststoffen en afhankelijk van hun eigenschappen ingezet voor verschillende toepassingen. Zo zijn er kunststoffen zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en polyvinylchloride (PVC). Moderne kunststof leidingsystemen worden voornamelijk geproduceerd van PVC, PE en PP. 

Net als PP en PE, is PVC een thermoplast, wat betekent dat bij het maken van PVC het materiaal zacht is en daarna ook relatief zacht blijft. Het is een heel veelzijdige plastic dat voor verschillende doeleinden inzetbaar is. PVC is een stevige, vormvaste kunststof met een glad oppervlak, dat uitstekend is om te lijmen en lassen. Deze eigenschappen maakt PVC bij uitstek geschikt om te gebruiken voor PVC leidingsystemen.

Over het algemeen wordt PVC ook beschouwd als een plastic dat resistent is ten opzichte van organische verbinden die zich in de bodem bevinden. Een ander belangrijk voordeel van PVC leidingsystemen is dat het dankzij het lichte gewicht beter te verwerken is dan bijvoorbeeld tegenhangers zoals beton. Door het lichte gewicht van PVC leidingen is er minder risico op eventuele verzakkingen in de grond. Het is echter wel zo dat door de toevoeging van stabilisatoren, zoals loodverbindingen, PVC leidingen niet geschikt zijn voor de voedingsmiddelenindustrie.

 

PVC in drinkwaterleidingen

In Nederland wordt PVC sinds de jaren 50 toegepast als materiaal voor waterleidingbuizen. Waterleiding materiaal is getransformeerd van een leiding van gietijzer voor het transport van drinkwater naar PVC leidingen. In die tijd was er nog weinig bekend over PVC als plastic, maar de voordelen ten opzichte van koper en gietijzer waren al snel duidelijk. Inmiddels bestaat 52% van het huidige drinkwaternet uit PVC drinkwaterleidingen. PVC wordt onder normale omstandigheden niet aangetast door drinkwater of door de grond, maar is wel onderhevig aan de degradatiemechanismen als chemische, mechanische en fysische veroudering.

 

Levensduur van PVC leidingen meer dan 100 jaar

Lange tijd werd gedacht dat na 50 jaar de levensduur van PVC leidingen was bereikt, maar op basis van verwachte grootte van beschadiging en optredende wandbespanningen blijken de meeste onderzochte PVC leidingen onder normaal gebruik een verwachte levensduur van meer dan 100 jaar te bezitten. Het is zelfs bewezen dat de levensduur van een PVC waterleiding kan oplopen tot maar liefst boven de 200 jaar! Wel is het zo dat door externe belastingen, zoals ongelijke grondzettingen of lokale spanningen de verwachte levensduur sterk kan afnemen.

 

Voor- en nadelen van PVC in kunststof leidingen

Polyvinylchloride heeft verschillende voor- en nadelen bij het inzetten van PVC leidingsystemen die van belang zijn om te bepalen of het materiaal geschikt is voor de gewenste toepassing. Hieronder is een kort overzicht weergegeven van een aantal belangrijke voor- en nadelen bij het gebruik van PVC in leidingen.

Voordelen PVC

  • Veel gebruikstoepassingen
  • Veilig product
  • Relatief goedkoop product
  • Gemakkelijk om te vormen
  • Zeer lange levensduur

Nadelen PVC

  • Niet brand bestendig
  • Lage weerstand tegen UV-stralen

Praktijkvoorbeelden met inzet van PVC leidingsystemen

Reconstructie project Lekkerkerk
Leidingsysteem wijk Lierkwartier