Polypropyleen (PP) in kunststof leidingen

In Nederland worden kunststoffen toegepast in voor veel verschillende doeleinden. Hoewel veel mensen bij kunststoffen aan PVC denken, is polypropyleen een veel gebruikt materiaal. PP wordt bijvoorbeeld gebruikt voor plastic flessen, meubels en in boten. Door de unieke eigenschappen van dit materiaal is het uitermate geschikt om in te zetten voor veel verschillende toepassingen. We vertellen hieronder meer over polypropyleen en de toepassingen van deze kunststof.

Wat is polypropeen?

Hoewel Nederland een PVC-land is, is ook polypropyleen, ook wel bekend als polypropeen, een bekend type kunststof. Polypropyleen (PP) is een thermoplast dat veel verschillende toepassingen kent. Het is een hard, maar flexibele kunststof.  Deze kunststof heeft een hoge temperatuurbestendigheid en is goed bestand tegen chemische reacties. Hierdoor is deze kunststof uitermate geschikt voor bijvoorbeeld medische apparatuur. Polypropyleen wordt vaak toegepast voor plastic flessen, plastic meubels en auto-onderdelen. Ook wordt PP ingezet bij afvoerleidingen en binnenhuisriolering. 

Afhankelijk van de toepassing worden er nog chemische stoffen aan PP toegevoegd, dit zijn de additieven. Voorbeelden hiervan zijn kleurstoffen, zoals bij drinkbekers, maar additieven worden als vlamvertragers, voor de behuizing van elektrische apparaten.

Vanwege de lange levensduur van polypropyleen is het materiaal uitermate geschikt voor toepassingen zoals riolerings­systemen, gas- en waterleidingen en de beschermingsbuizen voor elektriciteits- en andere kabels.

 

PP versus PE

Polypropyleen is vergelijkbaar met polyethyleen, vooral wat betreft de chemische bestendigheid. Het verschil is echter dat PP een hogere stijfheid, sterkte en hardheid heeft dan PE. Hoewel PP zeer geschikt is voor hoge temperaturen, is PP erg gevoelig voor temperaturen onder het vriespunt. Met name temperaturen onder -5°C zorgen ervoor dat het materiaal zijn sterkte verliest.

 

Recycling van PP

Het recyclen van producten is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Binnen de kunststoffen industrie wordt er hard gewerkt om dit zo optimaal mogelijk in te richten. Polypropyleen is onderdeel van deze circulaire industrie. PP is namelijk goed te hergebruiken als grondstoffen, aangezien het een oliehoudend materiaal is wat goed gerecycled kan worden. Daarnaast is het materiaal erg duurzaam vanwege de lange levensduur van PP

Via het landelijk dekkend netwerk (BIS) wordt PP ingezameld en kan deze kunststof geschikt gemaakt worden voor hergebruik in nieuwe buizen, zoals in de 3-laags PVC rioolbuis.

Verder zijn er verschillende initiatieven en onderzoeken gaande om het recycleproces efficiënter in te richten en duurzamer te maken. Zo werkt een onderzoeksteam in Osaka aan een katalysator dat het recyclen van PE en PP mogelijk maakt onder lagere temperaturen.

 

Voor- en nadelen van PP in kunststof leidingen

Polypropyleen heeft verschillende voor- en nadelen bij het inzetten van PP leidingsystemen die van belang zijn om te bepalen of het materiaal geschikt is voor de gewenste toepassing. Hieronder is een kort overzicht weergegeven van een aantal belangrijke voor- en nadelen bij het gebruik van PP in leidingen.

Voordelen PP

  • Bestand tegen chemicaliën
  • Eenvoudig te recyclen
  • Niet gevoelig voor puntbelasting
  • Zeer licht materiaal

Nadelen PP

  • Zeer gevoelig voor temperaturen onder vriespunt
  • Relatief duur ten opzichte van PVC en PE
  • Gevoelig voor UV degratie
  • Gevoelig voor oxidatie

Praktijkvoorbeelden met inzet van PP leidingsystemen

Reconstructie project Lekkerkerk
Leidingsysteem wijk Lierkwartier