Polyetheen (PE) in kunststof leidingen

Nederland is een kunststof land. Hoewel de meeste mensen bij kunststof al snel aan PVC denken is ook polyethyleen (PE) een veel toegepaste kunststof. Op deze pagina leggen we meer uit over de eigenschappen van PE en de toepassingsmogelijkheden in leidingsystemen.

Wat is polyethyleen, ook wel PE kunststof?

Naast PVC en PP is Polyethyleen, of polyetheen, (PE) is een veel gebruikte kunststof in onze maatschappij. Dit komt voornamelijk door de unieke eigenschappen van dit type kunststof. Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.

Polyethyleen wordt onder andere gebruikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij de stijfheid van deze kunststof is PE uitermate geschikt voor leidingen die onder hoge druk staan. Maar dit materiaal wordt ook toegepast voor emmers, speelgoed of isolatie.

 

HDPE en LDPE

Polyetheen is onder te verdelen in hoge dichtheid polyetheen (HDPE) en lage dichtheid polyetheen (LDPE). LDPE wordt geproduceerd met hoge druk met behulp van een katalysator. Deze hoge druk zorgt ervoor dat de ketens van de moleculen sterk vertakt raken. LDPE wordt vaak toegepast als landbouwfolie of als verpakkingsmateriaal. HDPE wordt in tegenstelling tot LDPE onder lage druk geproduceerd. De moleculen blijven hiermee zoveel mogelijk intact waardoor de kunststof zijn hardheid behoud. HDPE wordt bijvoorbeeld gebruikt voor zwembaden, silo’s, drinkbakken en filterinstallaties.

 

PE en PP, wat is het verschil?

Polyetheen lijkt in grote mate op polypropeen (PP). Zowel polypropeen als polyetheen zijn kunststoffen die behoren tot de zogenaamde thermoplasten. Het zijn beide kunststoffen die vervormd kunnen worden door ze te verhitten. Daarnaast is de prijs van beide kunststoffen is dan ook nagenoeg gelijk. Het grote verschil tussen PE en PP is de bestendigheid van de kunststoffen. Zo is PP een aanzienlijk sterkere kunststof dan PE. Ook heeft PP een hogere bestendigheid tegen chemische producten.

 

Duurzaamheid van polyetheen

Duurzaamheid en een circulaire economie staat in de maatschappij hoog op de agenda. Hoewel kunststoffen, voornamelijk genoemd als plastics, een negatief imago hebben is polyethyleen wel degelijk duurzaam. Door het toevoegen van additieven tijdens het productieproces is polyethyleen UV-bestendig. Daarnaast is de kunststof nauwelijks aan corrosie of oxidatie onderhevig. Ook hebben kunststof leidingen, waaronder leidingen van PE, een lange technische levensduur (tot > 100 jaar) en hebben een lagere milieu impact als gevolg van lekkages en breuken dan andere materialen. Is PE na al die jaren aan het einde van zijn levensduur? Dan is het typen kunststof te recyclen tot nieuwe materialen.

 

Voor- en nadelen van polyetheen

Polyethyleen heeft verschillende voor- en nadelen bij het inzetten van PE leidingsystemen die van belang zijn om te bepalen of het materiaal geschikt is voor de gewenste toepassing. Hieronder is een kort overzicht weergegeven van een aantal belangrijke voor- en nadelen bij het gebruik van PE in leidingen.

Voordelen PE

  • Sterk en taai materiaal
  • Bestand tegen chemicaliën
  • Hoge elektrische weerstand
  • Zeer lange levensduur

Nadelen PE

  • Relatief duur ten opzichte van PVC
  • Druk nodig om materiaal te vervormen

Praktijkvoorbeelden met inzet van PE leidingsystemen

Nieuw dorp Hoef en Haag
Leidingsysteem wijk Lierkwartier