EPS eigenschappen: een breed toepasbare kunststof

Tegenwoordig wordt piepschuim voor veel verschillende doeleinden ingezet. Denk aan verpakkingsmaterialen, als isolatiemateriaal en als materiaal voor maquettes. Piepschuim, ook wel geëxpandeerd polystyreen (EPS), heeft dankzij zijn unieke eigenschappen veel voordelen om te gebruiken binnen de bouw en industrie. Op deze pagina leest u meer over EPS en de eigenschappen van dit kunststof.

Wat is geëxpandeerd polystyreen?

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is één van de veel voorkomende kunststoffen in Nederland. Deze kunststof is een licht en vrijwel altijd wit materiaal. Bij de meeste mensen is EPS kunststof bekend als piepschuim of tempex, welke gemaakt is van aardolie. Deze kunststof bestaat voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit licht. Door de eigenschappen van dit kunststof is dit materiaal vormvast, brokkelig en heeft een sterk isolerende werking. Vooral door het lichte materiaal en doordat het in elke vorm te maken is wordt deze kunststof voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, verpakkingsmateriaal, of als fundering en ophoging van wegen in de weg- en waterbouw.

Een van de voordelen van EPS als kunststof is dat het gemaakt kan worden in elke vorm. Met behulp van moulding technieken wordt lucht, water en stoom gebruikt om het om te vormen. Door verhitting in een mal zetten de polystyreenkorrels uit en kleven ze aan elkaar. Op deze manier blijven de eigenschappen van polystyreen als kunststof behouden.

 

Verschil tussen EPS en EPP

De kunststoffen EPS en EPP worden regelmatig met elkaar verward. Hoewel beide materialen eruit zien als piepschuim, is er wel degelijk een verschil. Geëxpandeerd polystyreen is een piepschuim, terwijl geëxpandeerd polypropyleen hier op lijkt maar in werkelijkheid geen piepschuim is. EPP is harder dan EPS. Wanneer je EPP kunststof breekt verkruimelt de kunststof niet, terwijl EPS dan in kleine korrels uit elkaar valt. Wanneer EPP indeukt beweegt het materiaal na verloop van tijd weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Kortom, EPP is een lichte en flexibele kunststof die goede schokabsorptie geeft, doordat het materiaal kan mee bewegen en daardoor de kracht van de impact verspreid over een groter oppervlak. Maar omdat EPP makkelijk is in te drukken is deze kunststof niet geschikt voor langdurige druk.

 

EPS binnen de kunststofleidingen industrie

In Nederland hebben we te maken met een slappe bodem en in veel gebieden een hoge grondwaterstand, waardoor het noodzakelijk is om de ondergrond op te hogen zodat er gebouwd kan worden. Geëxpandeerd polystyreen wordt dankzij de eigenschappen gebruikt als ophoogmateriaal om zettingen in grond- en zandlichamen te voorkomen. Door middel van deze EPS-constructies wordt zetting tegengegaan, waardoor het vervormen van de kabels en leidingen wordt voorkomen.

 

EPS, een recyclebaar materiaal

EPS bestaat uit één materiaalsoort, namelijk polystyreen. Juist doordat er maar één kunststof wordt toegepast is het ideaal om te recyclen. De productie van EPS vereist geen vluchtige organische stoffen, chloorfluorkoolstof of andere schadelijke verbindingen voor het milieu. Hoewel EPS volledig recyclebaar is, zijn er ook biobased alternatieven op de markt. Zo wordt Biofoam van 100% natuurlijke materialen gemaakt, waardoor aardolie niet meer nodig is.

Voor- en nadelen van EPS als kunststof

Voordelen EPS

  • Hoge isolatiewaarde
  • Ongevoelig voor vocht
  • Volledig recyclebaar
  • Drukvast

Nadelen EPS

  • Krimpt na verloop van tijd
  • Niet brandwerend
  • Basismateriaal blijft aardolie