Wehkamp heeft opdracht gegeven tot de bouw van een nieuwe distributiecentrum in Zwolle. Maar met een uitbreiding van 60.000 m2 is regenwatermanagement is het efficiënt afvoeren van hemelwater essentieel. Een van de leden van BureauLeiding heeft de ondergrondse infrastructuur verzorgd voor dit grote project in Zwolle. Lees hier alles over het project en de toepassing van kunststof in regenwatermanagement.
Regenwatermanagement: Kunststoffen infiltratiekratten bij distributiecentrum Wehkamp



Toepassing van infiltratiekratten
Bij een nieuw distributiecentrum dat een dakoppervlak heeft van 60.000m2 is aandacht voor regenwatermanagement essentieel. Door het grote dakoppervlak ontstaat er bij hevige regenval een hoge druk op het achterliggende systeem voor de afvoer van regenwater. Het hemelwater dient opgevangen te worden en dient geleidelijk in de bodem te worden geïnfiltreerd. Een ontlastput moet het water vervolgens ontluchten en hier energie uit halen. Binnen dit project is er gekozen om dit systeem van beton te maken, maar kunststoffen alternatieven zijn ook beschikbaar. Vanuit de ontlastput wordt het hemelwater via PVC buizen naar een infiltratieveld geleid met daarin ruim 300 PP infiltratiekratten. Door het modulaire karakter van deze infiltratiekratten konden de kratten snel geplaatst worden.
Leidingsysteem: keuze voor kunststof of betonnen buizen?
Binnen dit project is gebruikt gemaakt van PVC-buizen bij het infiltratieveld. Het was echter ook mogelijk om een ander deel van de buizen met PP uit te voeren. Ook bij buizen met de grote diameters kon het projectteam buizen van PP beschikbaar stellen. Hoewel kunststof buizen voordelen biedt in de aanleg (licht in gewicht), koos de gemeente Zwolle voor buizen van beton bij de grotere diameters. Deze combinatie van kunststof buizen en betonnen buizen is geen onbekende combinatie, aangezien de prijs-kwaliteit verhouding voor opdrachtgevers gunstig is.
Project in cijfers
- 60.000 m2 dakoppervlak
- 305 infiltratiekratten
- 8 ontlastputten
- 230 meter aan PVC buizen