Duurzaam kunststoffen rioleringssysteem in ’s Hertogenbosch

In 2019 gaf de gemeente ‘s Hertogenbosch aan te willen starten met nieuwe rioolbuizen gemaakt van 100% gerecycled PVC. Nu een aantal jaar later ligt er in de Bossche wijk De Vliert een duurzaam rioleringssysteem verzorgt door een van de leden van BureauLeiding.

Druk op de woningmarkt ’s Hertogenbosch groot

Net als in de rest van Nederland is de vraag naar woningen in ‘s Hertogenbosch groot. Inmiddels zijn er verschillende projecten gestart om deze druk te verlichten. Een van de projecten in ‘s Hertogenbosch betrof de bouw van 54 tijdelijke huurwoningen bij stadion De Vliert, de thuisbasis van FC Den Bosch. Deze huurwoningen zijn onder meer geschikt voor jongeren, kleine gezinnen met kinderen en mensen met inkomens tot € 44.655 per jaar.

 

Duurzaam rioleringssysteem

Hoewel de gemeente snel deze woningen wilde faciliteren, moest de oplossing wel zo veel mogelijk voldoen aan de circulaire doelstellingen van de gemeente ‘s Hertogenbosch. De gemeente ‘s Hertogenbosch is namelijk actief bezig met de verduurzaming van de stad. Een duurzaam rioleringssysteem past daar uitstekend bij. 

In overleg met de gemeente werd gekozen om 100% gerecyclede kunststoffen leidingen aan te leggen voor het transport van afval- en regenwater. Deze buizen bestaan volledig uit herverwerkt PVC. Het voordeel van dit type buiten rioleringssystemen is dat na het gebruik van deze toepassingen, de producten kunnen worden gerecycled tot nieuwe PVC producten. Naast de toepassing van de kunststoffen leidingen zijn er ook kunststoffen inspectieputten geplaatst. Door middel van deze kunststoffen toepassingen zet de gemeente ‘s Hertogenbosch stappen in de circulaire inzet van grondstoffen.