Over BureauLeiding

BureauLeiding is een platform voor kunststof leidingsystemen, om werken met kunststof leidingen voor iedereen zo prettig en overzichtelijk mogelijk te maken. Daarnaast zijn wij een overkoepelende brancheorganisatie voor vijf vooraanstaande Nederlandse fabrikanten van kunststof leidingsystemen.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: buizen en kunststof leidingen. Kilometers lang liggen ze in huizen en onder de straten voor alle denkbare toepassingen. Voor de afvoer van regenwater, badwater en toiletwater. De aanvoer van warm en koud (drink)water, voor elektriciteitsbedradingen en voor gas.

Kunststof leidingsystemen zijn helemaal klaar voor de uitdagingen die de toekomst zal brengen:

 • Schoon drinkwater met de laagste lekverliezen
 • Zorgvuldige afwatering zonder milieuschade
 • Optimale verwerking piekneerslag via infiltratie

Kunststof leidingsystemen van de leden van BureauLeiding kunnen het allemaal! En dat met 100% recycleerbaarheid, én met hergebruikgarantie.

Andere materialen hebben een verleden, kunststof heeft de toekomst!

Sinds 1974 bevordert BureauLeiding de kwaliteit, het imago en de doelmatige toepassing van kunststof leidingsystemen. Kunststof leidingsystemen zijn inmiddels een bekend fenomeen. In de jaren vijftig werden de eerste kunststof leidingen geïnstalleerd en dienden als vervanging van roestende stalen waterleidingen. Kunststof leidingen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Ze hebben voor een belangrijk deel bijgedragen aan ons welzijn en aan onze huidige hygiëne en volksgezondheid.

Sinds de eerste toepassing begin jaren vijftig is veel geïnvesteerd in onderzoek en productontwikkeling. Zo heeft een jarenlang onderzoek van TNO, in samenwerking met enkele leden van BureauLeiding, uitgewezen dat PVC leidingen, die nu al 50 jaar onder de grond liggen, een levensduurverwachting van meer dan 100 jaar kunnen hebben.

De leden streven continu naar een verhoging van de kwaliteit van hun producten. Doelstelling van dit alles: zekerheid bieden over een probleemloos functioneren van het leidingstelsel tijdens de gehele levensduur.

Kunststof leidingen
Het materiaal van de toekomst

Missie BureauLeiding

“De promotie van de hoge kwaliteit, de duurzame eigenschappen en het imago van kunststof leidingsystemen en de verbetering van de efficiënte toepassing van deze systemen. Dit ongeacht de toepassing, maar met een duidelijke focus op PVC.”

Samen komen wij tot mooie (lei)dingen!

Kunststof leidingsystemen, wij kunnen en willen er niet meer omheen! Sinds 1974 is ons voornaamste doel om door het uitdragen van kennis en ervaring te komen tot een optimale productie, verwerking, installatie, gebruik, vervanging en recycling van kunststof leidingen.

Dit is voor ons belangrijk

Vanuit ons platform promoten wij met volle overtuiging de kracht van kunststof leidingsystemen. Daarom dragen wij graag twee belangrijke boodschappen uit:

 1. De Nederlandse kunststof leiding industrie is sterk
 2. Kunststof leidingsystemen verdienen een tweede leven

De Nederlandse kunststof leidingindustrie is sterk
Kunststof leidingsystemen zijn van een hoge kwaliteit, hebben een duurzaam karakter en voldoen aan zaken als standaardisatie, veiligheid en milieunormen. In Nederland geproduceerde producten beschikken over uitstekende productcertificatie met KIWA, KEMA, KOMO en GasTec. Wil je weten welke kunststoffen er zijn? Bezoek dan ook eens onze ‘soorten kunststoffen’ pagina.

Kunststof leidingsystemen verdienen een tweede leven
Al jarenlang bewijst ons betrouwbare Buizen Inzamel Systeem goede diensten. Kunststof leidingen zijn bij uitstek geschikt om te recyclen en dat doen we dan ook volop.

Kunststof leidingsystemen zijn van een hoge kwaliteit, hebben een duurzaam karakter en voldoen aan zaken als standaardisatie, veiligheid en milieunormen.

Leden

 • Martens kunststoffen BV
 • Omniplast BV
 • Pipelife Nederland BV
 • Dyka BV
 • Wavin Nederland BV

De leden streven continu naar een verhoging van de kwaliteit van hun producten. Doelstelling van dit alles: zekerheid bieden over een probleemloos functioneren van het leidingstelsel tijdens de gehele levensduur.

Bestuur

 • De heer J.G. Ouwerkerk, Martens kunststoffen BV (voorzitter)
 • De heer J.C.A. Pijnenburg, Omniplast BV (vice-voorzitter)
 • De heer A.J van der Meijden, Pipelife Nederland BV (penningmeester)
 • De heer G.A.A.M. Spruijt, Dyka BV
 • De heer F. van Lookeren, Wavin Benelux

Leden

Logo-DYKA-NaturesNetwork-PNG-BLUE
Martens kunststoffen BV
Wavin logo
Omniplast-logo-liggend-klein
Pipelife Nederland BV

Team

Het team van BureauLeiding staat dagelijks klaar
voor alle vraagstukken over kunststof leidingen.

 • Bert van Steeg
  Directeur BureauLeiding
 • Claudia Nazir
  Secretaresse BureauLeiding
Bert van Steeg - Directeur BureauLeiding
Meer weten over de activiteiten van BureauLeiding
Neem contact met ons op en we beantwoorden graag uw vragen

Organigram

Organigram BureauLeiding

Geschiedenis van BureauLeiding

Sinds 1974 bevordert BureauLeiding (voorheen FKS) de kwaliteit, het imago en de doelmatige toepassing van kunststof leidingsystemen. Kunststof leidingsystemen zijn inmiddels een bekend fenomeen.

In de jaren vijftig werden in Nederland voor het eerst roestende stalen waterleidingen vervangen door kunststof leidingen. Nu zijn de kunststof leidingen niet meer weg te denken uit de samenleving. Ze hebben voor een belangrijk deel bijgedragen aan ons welzijn en de huidige hygiëne en volksgezondheid.

Die gunstige effecten komen mede door de jarenlange investering in onderzoeken en productontwikkelingen. Zo heeft een onderzoek van TNO, in samenwerking met enkele leden van BureauLeiding, uitgewezen dat PVC-leidingen die nu al 50 jaar onder de grond liggen, een levensduurverwachting hebben van meer dan 100 jaar. Samen met onze leden streven wij continu naar een verhoging van de kwaliteit van kunststof producten, zodat ze zo lang en zo goed mogelijk meegaan.

Internationaal

Niet alleen binnen Nederland, ook buiten de grenzen zijn wij actief en betrokken en leveren wij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kunststof leidingsystemen. Dit doen we  door lid te zijn van verschillende organisaties.

 • Teppfa: The European Plastic Pipes & Fitting Association

  Dit is de overkoepelende Europese organisatie van de kunststof leidingindustrie. Ons lidmaatschap zorgt ervoor dat we goed op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen in Europa en bovendien samen met onze leden een bijdrage leveren aan beleidvorming en normering op Europees niveau.

 • ‘Schaduwnormcommissies’

  Ook via NEN, en soms via direct lidmaatschap van normcommissies van CEN, is er een grote betrokkenheid bij de totstandkoming van Europese normen. Een ander belangrijk spoor om Europees actief te zijn, is CPE, de Europese koepel van de toeleveranciers van de bouw. Lijnen naar CPE lopen zowel via Teppfa, als via de NVTB in Nederland.