Toename gebruik kunststof leidingen in de EU

Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven in Europa kiezen steeds vaker voor kunststof leidingsystemen. De bouwsector in Europa gebruikt jaarlijks ongeveer tien miljoen ton kunststoffen en is daarmee de op één na grootste gebruiker van kunststof na de verpakkingssector. Het merendeel van alle nieuw aangelegde leidingen zijn tegenwoordig van kunststof, waarbij de verwachting is dat dit aandeel de komende jaren sterk blijft groeien.

Toename gebruik van kunststof leidingen in de EU

De toename in het gebruik van kunststof leidingen in de EU is niet verwonderlijk. Kunststof leidingen bieden vele voordelen ten opzichte van rigide leidingsystemen. TEPPFA publiceert een nieuw onderzoek, waarbij de voordelen van kunststof leidingsystemen worden benadrukt ten opzichte van rigide leidingsystemen.

De kracht van flexibiliteit

De grond is altijd in beweging, bijvoorbeeld door grondzetting, aardbevingen of overstromingen. Leidingsystemen moeten bestand zijn tegen dit soort bewegingen en moeten daarom een mate van flexibiliteit bevatten. Zonder deze flexibiliteit bestaat het risico op scheuren of ontwrichtingen, waardoor stroomprestaties in gevaar komen en lekkage kan ontstaan. Door de stugheid van rigide leidingsystemen is de kans op breuken groter dan bij kunststof leidingen.

deflection graph

75% minder lekkage

Rioolwater wordt via leidingsystemen getransporteerd onder hoge druk, waarbij kunststof leidingen bijdragen aan het efficiënt afvoeren van rioolwater. De gladde binnenkant van kunststof leidingen minimaliseren frictie en ondersteunen een stabiele doorstroom.

Kunststof leidingsystemen kunnen als lange leidingen worden geplaatst. Langere leidingen betekent minder verbindingen in het systeem, waarbij het risico op infiltratie in het netwerk of exfiltratie in de grond wordt verkleind. Uit onderzoek van TEPPFA blijkt dat kunststof leidingen 75% minder lekkage vertonen dan rigide leidingsystemen. Ook is de grondbelasting bij flexibele leidingen verdeeld en ondersteund door de omliggende grond. Dit zorgt ervoor dat flexibele leidingen een lagere totale belasting hebben ten opzichte van rigide leidingen, met minder storingen tot gevolg.

Kunststof leidingen bieden dus vele voordelen ten opzichte van rigide leidingsystemen. Kunststof leidingsystemen bieden effectieve én lange termijn oplossingen voor de uitdagingen van het moderne leven in alle omstandigheden.

Meer lezen?

Het volledige rapport lezen van de TEPPFA over de voordelen van kunststof leidingsystemen? Download hieronder het rapport.https://www.teppfa.eu/wp-content/uploads/Benefits-of-plastic-pipes-brochure_digital.pdf