Het was een dynamisch jaar, en 2024 kan nog wel eens verrassingen opleveren voor de kunststofleiding branche

Precies zoals het hoort in december, kijken we terug op wat 2023 de kunststofleiding branche heeft gebracht. Maar natuurlijk ook vooruit: want welke interessante verrassingen heeft 2024 in petto? Bert van Steeg is directeur van BureauLeiding, en vertelt graag over wat de kunststofleiding branche beweegt en hoe we kunnen meeveren op alle dynamiek waar we mee te maken krijgen…

Over dynamisch gesproken: de politiek

Een gevallen kabinet én een verkiezingsuitslag die veel mensen toch enigszins verraste; het was politiek een dynamisch jaar. Er waren zeker ook positieve politieke ontwikkelingen voor de kunststofleiding branche vindt Van Steeg:”Er is veel aandacht geweest voor circulair bouwen, iets waar de kunststofleiding branche natuurlijk al veel aan bijdraagt en nog meer aan kan bijdragen. En er zijn fondsen opgericht die duurzame innovatie stimuleren, die kunnen helpen om de drempels kunnen wegnemen richting vergroten van circulariteit voor de branche.”

Maar de politieke onvoorspelbaarheid brengt wel uitdagingen met zich mee. Met veel nieuwe politici verdwijnt ook kennis uit de Tweede Kamer. De kennis van bijvoorbeeld de maakindustrie is voor de kunststofleiding branche belangrijk, zeker in een tijd waar innovatie en verandering een grote rol spelen. Het is belangrijk dat beleidsmakers voldoende kennis hebben van wat er wel en niet kan. Zo kan bijvoorbeeld een voorstel plastic taks, waar eerder sprake van was, het gebruik van duurzame kunststofleidingen juist tegenwerken. “We willen uiteindelijk een beleid voor meerdere jaren en en daarvoor hebben we de politiek keihard nodig,” ziet Van Steeg. “We willen er met zijn allen voor zorgen dat we zorgvuldig blijven communiceren wat er nodig is, maar ook welke enorme mogelijkheden onze branche biedt voor een duurzame en toekomstgerichte ondergrondse infrastructuur en bouw. Daar blijven we ons ook komende jaren voor inzetten”

Bouwen, bouwen, bouwen – of toch niet?

De markt is op dit moment niet altijd gunstig voor de kunststofleiding branche. Van Steeg: “De huizenmarkt is op dit moment uitdagend en ook het verkrijgen van opdrachten vanuit de overheid verloopt moeizaam. En nog steeds is het prijsniveau relatief hoog 

Toch is Van Steeg hoopvol voor 2024: “We kunnen op dit moment weinig doen om de markt weer op gang te brengen, maar de huizenbouw zal vroeg of laat zeker weer versnellen. Daarbij gaat de overheid altijd door met het uitvoeren van grotere projecten, hier liggen ook het aankomende jaar weer kansen.”

De (economische) cirkel is rond

We wonen en werken steeds meer in een circulaire economie, ook dat moeten we volgens Van Steeg niet onderschatten. “We doen als branche ook steeds meer onderzoek naar circulariteit en levensduur van onze kunststofleidingen en tegelijkertijd zijn er op dat vlak ook nog genoeg technische en logistieke uitdagingen. Zeker omdat we steeds meer oude leidingen opnieuw gaan gebruiken” 

Een van de zaken waar Van Steeg naar hint is het buizeninzamelsysteem, de BIS, dat al meer dan dertig jaar door BureauLeiding wordt gefaciliteerd. Circulariteit is absoluut mogelijk voor de branche, maar dat moeten we wel samen doen, met gemeenten, bouwers  en andere ontwikkelaars. Dat kan alleen als gebruikte kunststofleidingen altijd opnieuw worden gebruik en niet onder de grond blijven liggen, of zelfs worden verbrand.

“Dit is voor overheden ook een uitgelezen kans om te laten zien wat circulaire economie in de praktijk betekent,” vindt Van Steeg. “Practice what you preach. We moeten als branche alle stakeholders blijven motiveren voor zoveel mogelijk circulariteit.”

Koers houden, of op ramkoers in 2024?

Blijven we in 2024 als kunststofleiding branche op koers?  Van Steeg zet daar met BureauLeiding vol op in. “Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat we innovaties en uitdagingen die er in de branche zijn ook duidelijk op de kaart zetten bij al onze potentiële afnemers, en ook bij beleidsmakers. Van overheden, tot aan de retail en alles daartussenin.”

Het probleem is dat veel innovaties in de kunststofleiding branche vaak niet zichtbaar zijn. “Toch hebben we een grote maatschappelijke impact en dat moeten we blijven benadrukken,” vindt Van Steeg. “Er staat ons een interessant jaar te wachten met meer dan voldoende uitdagingen, maar ook enorm veel kansen. Het is mooi om te zien dat we heel veel voor elkaar kunnen krijgen met de samenwerking binnen BureauLeiding.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *