Te lage loodnorm EU staat succesvolle recycling pvc-leidingen in de weg

Wat is de grootste uitdaging voor producenten en gebruikers van pvc-buizen? Volgens Ton van der Giessen (Van Werven) is dat de loodnorm die Europarlementariërs niet willen aanpassen voor gerecyclede pvc. Een gemiste kans volgens Van der Giessen, maar er is nog steeds hoop volgens deze doorgewinterde expert.

Van der Giessen werkt ruim 40 jaar in de waste management en recycling sector. Hij heeft al veel, zo niet alles, voorbij zien komen dus hij schrikt niet snel. De uitdaging die de Europese Unie (EU) nu echter opwerpt, is volgens hem wel één die de volle aandacht verdient want anders heeft de branche een probleem.

Lood in oud kunststof

In het verleden werd lood vaak gebruikt als stabilisator voor pvc, maar zware metalen kunnen in hoge concentraties leiden tot gezondheidsproblemen. Sinds 2015 is het verboden om lood als stabilisator te gebruiken bij de productie van nieuwe pvc-buizen. Maar kunststof dat vóór die tijd is geproduceerd bevat vaak nog wat lood. Dit betekent ook dat het lood teruggevonden kan worden in recyclaat dat wordt gebruikt voor de productie van nieuwe pvc-buizen. “En precies daar zit het probleem,” volgens Van der Giessen. “Europarlementariërs zien het niet zitten dat dit recyclaat opnieuw wordt ingezet.”

Afgeschoten door het Europees Parlement

Lood is sinds 2005 uitgefaseerd bij de productie van pvc-leidingen. En er mag sinds 2015 maximaal 0,1% lood voorkomen in kunststoffen zoals pvc. Volgens deze norm kan er geen gebruik gemaakt worden van pvc-recyclaat, want daarvoor worden vooral oudere buizen gebruikt. Om te voorkomen dat de oude buizen zomaar in de verbrandingsoven terecht komen (met alle gevolgen van dien) is er bij de EU een verzoek ingediend om de loodnorm voor gerecyclede pvc iets te verhogen. Dit voorstel is vorig jaar echter weggestemd door het Europees Parlement.

“Zonde natuurlijk,” vindt Van der Giessen. “Als de pvc niet wordt gerecycled gaat het lood juist zo weer het milieu in. Groener dan groen, leidt nog wel eens tot rood, zeg ik maar. Als de uitzondering er uiteindelijk niet komt dan moeten we helaas stoppen met de recycling van pvc.”

“Europarlementariërs zien het niet zitten dat dit recyclaat opnieuw wordt ingezet.”

Doemscenario of happy end?

Op dit moment wordt er druk gelobbyd om de normverhoging nog een keer in stemming te brengen bij het Europees Parlement. Geen eenvoudige taak, vindt ook Van der Giessen. “Ik ben op zich altijd positief gestemd en er is nog een kans. Doordat de stemming nog niet is overgenomen in de wetgeving kunnen er nog dingen veranderen.”

Het is zaak om Europarlementariërs nu goed te informeren over wat het (relatief lage) loodgehalte doet in gerecyclede pvc-buizen. Onder geen beding mag lood terechtkomen in het drinkwater. Van der Giessen snapt heel goed dat de Europarlementariërs liever het zekere voor het onzekere nemen. “Maar in dit geval helpt het ons dus van de regen in de drup, want in pvc-buizen kan het lood geen kwaad omdat het opgesloten zit in de polymeren structuur. Als de oude pvc-producten echter niet gerecycled maar verbrand worden, dan doolt het vrij rond en bestaat de kans dat het op allerlei andere manieren alsnog terecht komt in grond- en drinkwater. Het is dus zaak dat we nu goed opletten en ons best blijven doen om iedereen goed voor te lichten over de wenselijke loodnorm. De beste optie voor mens én milieu, want lood verdwijnt niet zomaar.”

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.