PlasticEurope verhoogt investeringen voor chemische recycling naar 7,2 miljard

In 2050 moeten alle kunststoffen volledig circulair zijn. PlasticsEurope kondigt nu aan de investeringen voor chemische recycling van 2,6 miljard euro in 2025 te verhogen naar 7,2 miljard euro in 2030.

Chemisch recyclen vormt een belangrijke schakel in de recycling keten

Eerder trok PlasticsEurope Nederland al aan de bel dat er meer stappen nodig zijn om de doelstellingen in 2050 te behalen. Chemisch recyclen vormt een belangrijke schakel binnen deze doelstellingen, omdat deze recycling techniek gemengde kunststoffen duurzaam kan verwerken. Voor de niet-samengestelde kunststoffen is mechanische recycling een goede techniek en voor gemengde complexe kunststoffen is chemische recycling juist de beste oplossing. Chemisch recyclen is dan ook een aanvulling op het mechanisch recyclen.

 

Transitie versnellen naar chemisch recyclen

Om de transitie naar chemisch recyclen verder te versnellen pleit PlasticsEurope voor een samenhangend beleid en regelgeving kader. Er wordt geschat dat in 2050 bijna zestig procent van wereldwijde kunststof productie gebaseerd zou kunnen zijn op hergebruik en recycling. PlasticsEurope investeert al 2,6 miljard op de geavanceerde technologieën binnen chemisch recyclen verder te ontwikkelen. PlasticsEurope en haar aangesloten bedrijven zijn van plan om die investering in chemisch recyclen te verhogen naar 7,2 miljard in 2030. Het doel is om in 2025 1,2 Mt gerecycled plastic te produceren en in 2030 3,4 Mt.

 

Ketensamenwerking op lokaal, nationaal en mondiaal niveau

Om de transitie naar chemisch recyclen op te schalen is een toolkit nodig die vele oplossingen bevat. Hieronder valt onder meer diversificatie van grondstoffen, een nieuwe infrastructuur, bedrijfsmodellen, nieuwe materialen, afvalpreventie en ecodesign. Vanuit het perspectief van de industrie is het ook van belang dat de overheid een beleids- en regelgevingskader creëert dat zekerheid biedt en verdere investeringen stimuleert. Hierin moet er gewerkt worden met publieke en private partners op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. Ketensamenwerking is van essentieel belang. Met deze aanpak zal de kunststofindustrie grote stappen zetten richting haar ambitieuze recycling doelstellingen en bijdragen tot een duurzamer leven.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.