Plastic Road: modulair straten bouwen met gerecycled kunststof

Een straat gemaakt van gerecyclede boterkuipjes, flessendopjes en shampooflessen en vervolgens modulair in elkaar gezet. ‘Straten bouwen alsof het van lego is.’ De Plastic Road is een opkomende technologie dat bijdraagt aan de circulariteit van de industrie en klimaatadaptatie. Sinds kort wordt deze techniek ook toegepast in de gemeente Almere. Een van de leden van BureauLeiding is partner bij deze plastic wegen en draagt bij aan de ontwikkeling van deze technologie.

Circulariteit: van plastic afval naar plastic weg

Jaarlijks belandt er naar schatting acht miljoen ton plastic in de oceaan. Daarnaast wordt er ongeveer 55% van al het plastic afval verbrand. Met de ontwikkelingen van de laatste jaren kan plastic afval nu ook worden gerecycled tot een kunststoffen weg. De Plastic Road van 100% gerecycled polypropyleen is daarmee een alternatief voor de asfalt versie. Deze kunststoffen weg kan bijvoorbeeld gemaakt worden van flessendopjes en shampooflessen. Dit product is daarmee een oplossing voor het afvalprobleem en draagt bij aan de circulariteit van de kunststof industrie.

Bij deze kunststoffen weg staat modulair bouwen centraal, de wegdelen worden namelijk eenvoudig in elkaar geklikt. Verder is kunststof een licht materiaal, waardoor transport en aanleg van de wegen relatief eenvoudig is. In 2018 werd de eerst testweg van plastic geplaatst. Inmiddels zijn er testwegen aangelegd in Giethoorn, Zwolle en Mexico-stad. Maar nu sluit ook de gemeente Almere aan met een plastic woonstraat en parkeerplaatsen. Op dit moment wordt de plastic constructie alleen nog gebruikt op plekken waar geen sprake is van groot en zwaar verkeer.

 

Klimaatstoffen weg draagt bij aan klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is cruciaal om met de toekomstige klimaatveranderingen om te gaan. De kunststoffen weg draagt hier ook aan bij. De kunststoffen weg beschikt namelijk over een holle ruimte die gebruikt kan worden als waterberging en daarmee wateroverlast voorkomt bij hevige neerslag. Verder zorgt de berging dat het water geleidelijk aan de bodem wordt afgegeven, zodat in periodes van extreme droogte ook water beschikbaar is. Deze wateropvang is vergelijkbaar met de werking van infiltratiekratten. Ook kan de holle ruimte onder de kunststoffen weg gebruikt worden voor kabels en leidingsystemen, waardoor de kans op schade kleiner wordt.

Het is duidelijk dat de kunststoffen weg grote potentie biedt voor maatschappelijke doelen, zoals het verlagen van de CO2-uitstoot, circulariteit van de industrie en omgaan met de beperkte ruimte in de stad. De komende jaren wordt deze techniek intensief doorontwikkeld en sluiten meer samenwerkingspartners aan bij dit concept. De provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg zullen binnenkort ook gebruik gaan maken van hun eigen plastic weg.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.