Kunststof recycling is volop in ontwikkeling – hoe staan we ervoor?

Wat zijn de trends en ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling? Wie kunnen we dat beter vragen dan Ton van der Giessen (Van Werven). Hij heeft de afgelopen vier decennia alle ontwikkelingen meegemaakt én hij heeft scherp wat de uitdagingen zijn voor de toekomst van kunststof recycling.

Ton van der Giessen

Ton van der Giessen

Van der Giessen weet nog goed dat je in 1980 vijf gulden per kubieke meter moest betalen om afval bij de stort kwijt te kunnen. “Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. We recyclen in Nederland ondertussen al 80% van ons afval. Die laatste 20% zijn het moeilijkst, anders hadden we dat natuurlijk ook al lang gerecycled. Want vaak levert recycling zakelijke kansen op en daar zegt bijna niemand nee tegen.”

Een succesvol business model is cruciaal

Van der Giessen ziet dat duurzaamheidsinitiatieven eigenlijk alleen succesvol zijn als er ook een business model voor is. “Met sturingsmaatregelen van de overheid overbrug je het kosten deficiet en versnel je de haalbaarheid van een businessmodel,” meent Van der Giessen.

Kunststofrecycling nam pas echt een vogelvlucht toen de economische omstandigheden optimaal waren voor een werkend businessmodel. “Brandbaarafval, waaronder PVC, mocht op een gegeven moment niet meer worden gestort. En de afvalverbranders willen het niet tussen het afval hebben vanwege het chloor dat bij verbranding vrijkomt. Recycling is dan de oplossing.

Van schrootjes tot BIS

Tegenwoordig wordt in Nederland kunstofafval verzameld uit heel Europa. Vooral bouw- en sloopafval leveren veel grondstoffen op. “Je hebt geen idee hoeveel kunststof schrootjes er zijn gebruikt in gebouwen en woningen. Het leuke is, ik kan aan het soort afval vaak al zien waar een lading vandaan komt. Ieder land heeft zijn eigen product gewoonten. In Nederlands afval zie je vooral PVC-buizen en in Denemarken zijn bijvoorbeeld veel PVC-dakplaten toegepast in het verleden.

Er worden ook veel harde kunststoffen gesorteerd bij de Nederlandse milieustraten. Van emmers tot tuinstoelen en babybadjes; ze worden ingezameld door Van Werven. “En daarbij zijn wij natuurlijk de recycler voor het Buizen Inzamel Systeem (BIS) van BureauLeiding. Via het BIS-netwerk zorgen wij voor de recycling van kunststof leidingafval. Zo kan kunststof materiaal tot zeker zeven keer worden gerecycled.”

Er staat nog veel meer op stapel

De kunststof recyclingmarkt heeft zich de afgelopen jaren snel en breed ontwikkeld, maar er zijn nog een aantal actuele uitdagingen waar de branche mee kampt. Het meest urgente lijkt de te lage loodnorm die recycling van buizen in de weg staat. Hoewel Van der Giessen goede hoop heeft dat er voor leidingen uit gerecyclede kunststof alsnog een uitzondering wordt gemaakt.

“Verbranden is op dit moment vaak goedkoper, dus de economische prikkel ontbreekt.”

Ondertussen blijft er volgens Van der Giessen ook veel aandacht nodig voor recycling. “Ik weet dat er nog steeds veel kunststof buizenafval wordt verbrand. Nog lang niet alle bouwers en slopers houden kunstof buizen namelijk apart. Verbranden is op dit moment vaak goedkoper, dus de economische prikkel ontbreekt.” Hier ligt volgens Van der Giessen een taak voor de overheid, die kan daarop sturen met maatregelen. Royal Haskoning besteedt ook aandacht aan deze kwestie in hun rapport ‘Verkenning naar het voorkomen van verbranding van recyclebare materialen in 2030’. “Dit rapport is een aanrader voor iedereen in de branche en daaromheen,” vindt Van der Giessen.

Samenwerken binnen het netwerk

Voorop staat dat samenwerking in de branche, bijvoorbeeld binnen het BIS-netwerk, ervoor zal zorgen dat de uitdagingen op het gebied van loodnormen en verbranding ook onder de aandacht komen en blijven bij de politiek. Landelijk en op Europees niveau is het belangrijk om als branche te laten zien waar de mogelijkheden liggen en waar hulp van de overheid nodig is. “Op die manier komen we er samen wel uit,” vindt Van der Giessen. “Zolang we er maar voor zorgen dat de juiste informatie terechtkomt op de juiste plek.”

BureauLeiding & BIS

De kunststofindustrie in Europa besteedt steeds meer aandacht aan recycling. Kunststof leidingsystemen zijn volledig recyclebaar en bijzonder geschikt voor herverwerking in nieuwe producten. Met deze gedachte ontstond in 1991 het Buizen Inzamel Systeem (BIS). Het BIS is een netwerk voor de inzameling van kunststof leidingafval en de verwerking hiervan tot nieuwe buizen en andere producten. Buizen die door sloop of renovatie overbodig zijn, komen op deze manier weer terug in de keten. Kunststof materiaal kan op deze manier zeker zeven keer gerecycled worden.

Met BIS neemt BureauLeiding en haar leden de verantwoordelijkheid om recycling te bevorderen. 

Buizen Inzamel Systeem
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.