Kunststof leidingen cruciaal bij hygiëne en water management

Als maatschappij proberen we de toevoer van water voor mens en milieu zo veel mogelijk te beheren en veilig te stellen. Polymeer, ook wel kunststof, leidingsystemen spelen hier een onmisbare rol in, zoals bij de productie en transport van drinkwater, de afvoer van afvalwater, en bij de opvang en infiltratie van regenwater in de grond. De innovatieve systemen die zijn ontwikkeld door de industrie dragen bij aan het beter beheren van water.

Transformatie waterleidingsystemen

Waterleidingsystemen zijn over de jaren getransformeerd van een waterleiding van gietijzer voor het transport van drinkwater naar leidingen van PVC, en van koper of lood naar een waterleiding van PE. De moderne kunststof leidingsystemen zijn voor verschillende doeleinden toe te passen, zo dragen kunststofleidingen bij aan het transporteren van hoge kwaliteit drinkwater bij de consumenten. Het voordeel van kunststoffen leidingen is dat het materiaal niet roest, en dat de smaak, geur of kleur van water niet wordt aangetast tijdens het transport.

Hygiëne en veilige voorzieningen staan voorop

De corona pandemie heeft aangetoond dat het cruciaal is om extra te letten op onze hygiëne en de toegang tot schoon drinkwater. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het regelmatig wassen van je handen een belangrijke factor in het tegengaan van de verspreiding van virussen, zoals het coronavirus.

Een riolering dat voldoet aan de hygiëne eisen is geen luxe, maar is essentieel voor onze samenleving. Lekkage van leidingsystemen kan serieuze risico’s met zich mee brengen die we niet moeten onderschatten. Het is daarom van belang dat waterleidingen van lood en gietijzer zo snel mogelijk worden vervangen door kunststoffen leidingen. Kunststoffen leidingen zijn duurzaam, hebben een lange levensduur van meer dan 100 jaar en vanwege hun lichte gewicht zijn kunststof leidingen relatief snel aan te leggen.

Kunststof leidingen bij klimaatadaptatie

Afwisselingen tussen overstromingen door extreme regenval en extreme droogte zijn helaas geen uitzondering meer. Over de hele wereld zijn landen op zoek naar innovatieve oplossingen om het meest effectief met klimaatveranderingen om te gaan. Steeds meer overheden stellen een adaptatiestrategie op, onder meer op basis van de klimaatstresstest en de risico dialoog. Ook binnen de klimaatadaptatie plannen spelen kunststof leidingsystemen een grote rol. Eerder riep TEPPFA ook al op dat kunststof leidingsystemen een belangrijke rol spelen bij hevige stormen, en tevens in tijden van droogte.

In plaats van het regenwater direct af te voeren in het riool, zijn er verschillende kunststoffen toepassingen, zoals infiltratiekratten, waarbij regenwater wordt opgevangen en langzaam wordt geïnfiltreerd in de grond. Met infiltratiekratten kan het water ook worden opgeslagen onder grote niet waterdoorlatende verharde oppervlaktes zoals parkeerplaatsen en luchthavens.

Hoewel er steeds meer aandacht is voor klimaatveranderingen, lijkt het er soms op dat praktische oplossingen voor de consequenties ervan soms worden vergeten. Innovaties, zoals kunststof mega-leidingen met een grote diameter, of systemen met infiltratiekratten, worden nog lang niet overal ingezet. Juist in deze tijd is het van belang dat we als maatschappij innovatieve oplossingen inzetten om mens en milieu te beschermen.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.