Hoge afzetprijzen nemen in recordtempo toe

Nederlandse producenten zijn druk bezig met het opvoeren van de afzetprijzen. Maar liefst 54% van de Nederlandse industriële ondernemingen heeft in oktober haar prijzen verhoogd, volgens het onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagement (Nevi). Dit is het hoogste percentage ooit gemeten, waardoor er een nieuw record is behaald. Het verhogen van de afzetprijzen heeft grote invloed op de rest van de industrie.

Inkoopmanagersindex

De inkoopmanagersindex laat een score zien die de industriële activiteit in kaart brengt. Een score onder de 50 geef een daling aan en een score boven de 50 staat aan gelijk economisch groei. De score wordt samengesteld aan de hand van de volgende gegevens:

  • Nieuwe orders
  • Voorraden ingekochte materialen
  • Levertijden

De inkoopmanagersindex steeg in oktober van 62 naar 62.5, wat heeft geresulteerd in een snellere economische groei dan in september. Dit houdt in dat Nederland een van de hoogste scores heeft ter wereld, wat doet blijken dat Nederlandse bedrijven de groeivertraging van de mondiale branche weten te ontwijken. Tot en met september leken de afzetprijzen veel minder toe te nemen dan de inkoopprijzen, wat voor sommige bedrijven heeft geleid tot druk op de winstmarge.

 

Stijgende olieprijzen

Het stijgen van de afzetprijzen in de Nederlandse industrie, staat nauw in verband met de toenemende olieprijzen. In augustus 2021 kostte een vat ruwe aardolie gemiddeld €60, wat een stijging is van 57% met het jaar ervoor. In september lagen de prijzen voor hetzelfde vat op gemiddeld €64,-. Dit is een toename van 78,5% vergeleken met het jaar ervoor. 

 

Doorrekenen van inkoopprijzen

Alhoewel de industriële productie op recordhoogte ligt, wordt er vooralsnog niet voldoende geproduceerd om aan de hoge vraag te voldoen. De vraag naar goederen, zoals metalen en kunststoffen, is flink en de transportkosten zijn hoger dan ooit. Het stijgen van de gas- en elektriciteitsprijzen is hierop ook van invloed.

Ondernemers maken zich zorgen over de ontregelde toeleveringsketens en de extreem lange wachttijden. Hierdoor staan namelijk de prijzen voor transport, materialen en energie onder druk. Door de toenemende vraag naar producten was het voor sommige bedrijven mogelijk om de afzetprijzen te verhogen. Andere organisaties slaagden hier waarschijnlijk niet eerder in, omdat de afzetprijzen contractueel vast lagen.

 

Verwachting 2022

De Nevi verwacht dat wanneer contracten aflopen in 2022, de afzetprijzen meer zullen stijgen. Dit resulteert waarschijnlijk tot hogere prijzen voor materialen, machines en verpakkingen. Tot slot, zullen transportkosten tot circa het tweede kwartaal volgend jaar nog hoog blijven. De kans bestaat wel dat deze daarna zullen afnemen als gevolg van de vertragende groei van de wereldhandel en een toename van voorraden.

BureauLeiding verwacht dat deze ontwikkelingen voor de kunststofleidingen industrie zullen voortzetten. We zien dat het steeds lastiger is om materialen in te kopen, er grondstoftekorten zijn en dat prijzen blijven stijgen. Daarbij lopen de wachttijden voor levering steeds meer op. In extreme gevallen tot bijna een jaar. Voor nu ziet het ernaar uit dat we dit tot de zomer van 2022 nog moeten volhouden, totdat het zal afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.