Grondstoffentekort in rubber- en kunststoffenindustrie zet door

De tekorten aan grondstoffen voor de productie van rubber en kunststoffen nemen verder toe. Eerder dit jaar werden deze problemen al gesignaleerd, maar de prognose is nu dat deze tekorten aanblijven tot en met komende zomer. Leveringsproblemen ontstaan nu ook bij grondstoffen als polypropyleen (PP), polyethyleen (PE) en polyvinylchloride (PVC).

Marktverstoringen zetten door in de rubber- en kunststoffenindustrie

Eerder dit jaar werd door de Nederlandse Rubber en Kunststoffenindustrie al gemeld dat producenten in heel Europa onder grote druk staan door grote tekorten aan grondstoffen. Die tekorten worden veroorzaakt door een veeltal factoren, zoals de aantrekkende mondiale economie, verhoogde export naar Azië en Noord-Amerika, logistieke problemen door container tekort, lagere productie van kunststoffen in de Verenigde Staten en de verhoogde vraag naar grondstoffen door COVID-19.

Voor grondstoffen als PE, PP en PVC zijn forse prijsstijgingen waargenomen die oplopen tot 50%. Ook de prijzen voor technische kunststoffen zoals ABS, POM, EVA en diverse additieven liggen op hoog niveau. Deze grote prijsstijgingen leiden tot ernstige verstoringen in de markt. Door zulke wisselende inkoopprijzen kan de fabrikant aan zijn klant geen prijs van het product afgeven dat op een termijn van bijvoorbeeld twee maanden wordt geleverd. Vervolgens heeft de klant in bouw & infra, verpakkende industrie of automotive en machines hetzelfde probleem. Het resultaat is ernstige verstoring en vertragingen in de hele productieketen naar de eindklant.

De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK doet nu de voorspelling dat het grote tekort aan grondstoffen voor de productie van rubber en kunststoffen doorzet tot en met komende zomer.

Stimuleren gebruik van recyclaat

Vanwege het doorzetten van de tekorten in de industrie, adviseert de NRK haar leden om waar dat kan over te gaan tot de inzet van recyclaat voor producten. Recyclaat is in toenemende mate een alternatief voor de inzet van virgin kunststoffen. Het transitieteam voor een circulaire kunststofketen riep eerder ook al op om het gebruik van recyclaat in de kunststoffenindustrie aantrekkelijker te maken. Mede door de aanhoudende lage olieprijs en de corona crisis is de prijs van virgin kunststof gedaald tot onder die van recyclaat.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.