Extremer weer: welke maatregelen nemen wij voor klimaatadaptatie

In Limburg viel kort geleden meer dan 150 mm regen. Een ook in naastgelegen gebieden viel veel regen, wat samenkwam in het lager gelegen Zuid-Limburg en onze buurlanden Duitsland en België. Het leidde tot noodweer met ernstige gevolgen. Welke oplossingen zijn er voor het extreme weer?

Noodweer in Limburg

Straten veranderden in kolkende rivieren, auto’s dreven weg, een waterbuffer dreigde te overstromen en op sommige plaatsen moest het leger ingezet worden. Gelukkig leidde dit noodweer in Nederland niet tot slachtoffers, maar in België en Duitsland helaas wel. Hoewel deze extreme regenval niet regelmatig voorkomt, is de voorspelling dat we vaker te maken krijgen met extreme regenval. Door klimaatverandering wordt extreem weer steeds normaler.

 

Oplossingen bij klimaatadaptatie

We doen in Nederland, Europa en de wereld veel tegen verdere klimaatopwarming, maar we kunnen ons ook meer voorbereiden op hevige regenval. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen benoemt dat het volgende kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra moet uitgeven om ons land te bewapenen tegen extreme droogte en hevige regenval. Hoewel er veel verschillende maatregelen zijn genomen, noemen we een aantal voorbeelden, waar ook de leden van BureauLeiding aan bijdragen.

 

Groen in de stad

Steden zijn vaak uitgerust met een groot verhard oppervlak en beperkt groen in de stad. Juist parken en ander groen zijn een belangrijke manier om regenwater op te vangen. Zo kunnen verdiepte pleinen, wadi’s, parken en groenstroken veel water opvangen in de stad. Hoewel groen op straatniveau praktischer is, is groen op platte daken ook een mogelijkheid. De planten op het dak nemen het regenwater deels op, waardoor er minder hemelwater wordt afgevoerd richting rioleringen.

 

Infiltratiekratten om rioleringen te ontlasten

Juist om het riool te ontzien wordt het regenwater steeds vaker geïnfiltreerd in de bodem door middel van infiltratiekratten. Infiltratiekratten vormen een ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Het regenwater wordt namelijk tijdelijk opgeslagen in een infiltratiekrat en zakt daarna geleidelijk aan weg in de bodem. Op deze manier wordt het grondwater langzaam aan aangevuld, waardoor de gevolgen van droogte verminderd worden en de gevolgen van hevige regenbuien beheerst kunnen worden.

 

Huizen uitrusten met zonwering

Naast hevige regenval, lopen de temperaturen ook steeds meer op. In hitte periodes zetten we massaal de airco aan om ons huis of kantoor te verkoelen. Maar juist zonwering is een belangrijke maatregelen om warmte in huis te verminderen. Veel huizen in Nederland zijn ook niet uitgerust met zonwering. Vooral in de huidige nieuwbouw huizen bouwen we huizen met veel grote ramen en strakke afwerking. Een zonwering wordt hierin vaak niet meegenomen in het ontwerp. Maar juist zonwering zorgt ervoor dat de temperatuur in huis lager blijft.

 

Prominente rol bij klimaatadaptatie

Eerder noemde de TEPPFA al dat kunststof leidingen en kunststof toepassingen een belangrijke rol spelen bij hevige stormen en extreme droogte. Vanuit de maatschappij is er steeds meer aandacht voor effectieve klimaatadaptatie en ook de leden van BureauLeidingen denken hierin toekomstgericht mee. Binnen hun oplossingen zijn duurzaamheid en innovativiteit belangrijke peilers om ook in de toekomst om te gaan met de veranderende klimaatomstandigheden.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.