Europese verkiezingen: waar moet de kunststofleidingindustrie op letten?

Het lijkt soms een ver-van-ons-bed-show, maar in het dagelijks leven en werk heeft de Europese Commissie wel degelijk invloed. Ook in een hoog competitieve markt als de Nederlandse kunststofleidingindustrie.

Het is dus zeker geen overbodige luxe om aanstaande donderdag 6 juni te stemmen bij de Europese Verkiezingen. Maar wat zijn de hete Europese hangijzers waar de Nederlandse kunststofleidingindustrie op moet letten?

Wel of niet de industrie reguleren per land?

Een Europa, betekent dat ook dat we de hele Europese industrie als een moeten zien? Of moeten we juist uitgaan van nationale en regionale factoren? Voor beide zaken valt wat te zeggen. Partijen als de VVD en BBB vinden dat we de Europese economie meer als één moeten zien, want alleen zo staan we sterk tegenover de economische grootmachten China en Amerika. Ook GL-PvdA vindt dat, maar dan vooral op het gebied van investeren in groene innovatie voor de (maak-)industrie. Volt stelt daarbij dat de Europese industrie veel te versnipperd is en ziet het niet zitten dat Europese kampioenen (specialisten) elkaar beconcurreren. Ja21 maakt zich ondertussen sterk voor veel minder regeldruk vanuit Europa, zodat er weer ruimte komt voor ‘echte’ vrijhandel. PVV vint samenwerken met andere Europese landen prima: “maar met behoud van onze nationale soevereiniteit en identiteit.” 

Belangrijk is in ieder geval dat Europa bijdraagt aan harmonisering van regels en voorkomt dat ieder land het wiel uit gaat vinden. Dat zien we nu bijvoorbeeld met nieuwe regels die worden bedacht op het gebied van circulaire economie.

Wat is voor de  kunststofleidingindustrie belangrijk?

–> Is er voldoende aandacht voor vrije vestiging van ondernemers en de rol die Europa speelt om te zorgen dat nieuwe regels goed zijn afgestemd tussen landen?

Made in Europa?

In navolging op het bepalen van de vestigingsplaats en gelijke regels is er sowieso veel discussie of het ondernemersklimaat, met name voor de maakindustrie, wel stevig genoeg  is in Europa. Door alle regels rondom bijvoorbeeld duurzaamheid, wordt steeds meer industriële productie ‘weggejaagd’ uit Europa. Dit stellen partijen als Ja21 en Volt. GL-PVDA ziet juist een kans door extra Europese investeringen in verduurzaming van de industrieën: “en daar hoort stevige coördinatie bij”.

Het CDA gaat nog een stapje verder, want wat als we straks helemaal geen eigen industrieën meer hebben in Europa? Dat zou onze positie in de wereldmarkt ernstig kunnen ondermijnen. Om hiervoor te waarschuwen startte de partij de campagne Made in Europa. Hiermee wil het CDA laten zien dat het trots is op de Europese industrie. 

Wat is voor de  kunststofleidingindustrie belangrijk?

–> Is en blijft er voldoende ruimte voor industrieën om binnen Europa en in Nederland te blijven produceren?

Wat ‘moeten’ we nu met de Green Deal?

De ambitie was groot toen in 2019 toen de klimaatnoodtoestand werd uitgeroepen: er moest onmiddellijk worden ingegrepen om klimaatrampen te voorkomen. Niemand minder dan Nederlands ‘eigen’ Frans Timmermans kwam met een actieplan, de Green Deal. 

De ambities in deze deal zijn duidelijk: in 2050 moet de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Een van de manieren om dat te halen is de circulaire economie. Oftewel, dat wat we niet meer gebruiken, moet hergebruikt worden. Een prachtig plan, waar in theorie weinig mensen het mee oneens lijken te zijn. De praktische uitvoering blijkt alleen iets lastiger en in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Kijk naar de kunststofleidingen die we alleen al hier in Nederland gebruiken: die gaan zo lang mee dat er simpelweg té weinig recyclaat is om alleen maar circulaire producten te kunnen leveren de aankomende decennia. De industrie zet zich hard in voor circulariteit en duurzaamheid, maar heeft tijd nodig om doelen te kunnen realiseren.

Wat is voor de  kunststofleidingindustrie belangrijk?

–> Kijk goed naar hoe realistisch de partijen staan ten opzichte van de uitvoering van de Green Deal en hoe deze aansluit bij de duurzaamheidsplannen van de industrie zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *