Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven in Nederland kiezen steeds vaker voor kunststof leidingsystemen. De bouwsector in Europa gebruikt jaarlijks zo’n tien miljoen ton kunststoffen en is daarmee de op één na grootste gebruiker van kunststof na de verpakkingssector.
Er is meer dan alleen PVC bij kunststof leidingen
Nederland is een PVC land, maar welke andere kunststof leidingen zijn er?
Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven in Nederland kiezen steeds vaker voor kunststof leidingsystemen. De bouwsector in Europa gebruikt jaarlijks zo’n tien miljoen ton kunststoffen en is daarmee de op één na grootste gebruiker van kunststof na de verpakkingssector.
Moderne kunststof leidingsystemen worden voornamelijk geproduceerd van polyvinylchloride PVC), polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Deze polymeren worden in verschillende vormen gebruikt, afhankelijk van de prestaties en eigenschappen die van het leidingensysteem worden vereist. In Nederland worden kunststof leidingen voornamelijk gemaakt van PVC. Maar er zijn nog veel meer kunststoffen die gebruikt worden in leidingsystemen. Welk soort materiaal het meest geschikt is, hangt af van de situatie. In dit artikel worden de verschillende kunststofmaterialen toegelicht.
PVC meest gebruikt in kunststof leidingen
PVC wordt veel gebruikt bij kunststof leidingsystemen. PVC is een zeer stijve en sterke kunststof, waardoor het veel voordelen biedt voor drukleidingsystemen. Daarnaast is het materiaal ook goed bestand tegen zuren, basen en zouten, waardoor PVC ook geschikt is als materiaal voor afvoerleidingen. PVC voor leidingen is niet voorzien van weekmakers, daarom wordt het soms aangeduid als PVC-U, waarbij de U staat voor ‘unplasticied’. Het temperatuurbereik van PVC is van 0° tot +60°C.
Waarom wordt PVC het meest gebruikt als kunststof leiding? Het materiaal is breed inzetbaar materiaal, veilig, efficiënt en betrouwbaar in het gebruik voor uiteenlopende industriële toepassingen
PP en PE als kunststof leiding
PP-leidingen (Polypropyleen) worden voornamelijk toegepast bij gravitaire rioleringen in binnen- en buitenrioleringen. PP heeft een hoog temperatuursbereik tot +90°C en een uitzonderlijke goede chemische resistentie. PP- verbinden werken met een rubberen ring en moffen, wat de installatie vereenvoudigd. Enkele kenmerken van PP zijn:
- Harde kunststof
- Niet gevoelig voor puntbelasting
- Hoge bestendigheid tegen agressieve stoffen
- Laag in gewicht
- Relatief goedkoop materiaal
PE (Polyethyleen) is een zeer sterk materiaal met een uitstekende chemische bestendigheid. Dit materiaal kan worden ingezet bij het transport van chemicaliën, gassen en water. PE is UV bestendig en ook bij lagere temperaturen toepasbaar (tot -50°C). PE- leidingen zijn soepeler dan PP- leidingen. PE wordt gebruikt voor drukleidingen, mantelbuizen en binnenriolering. Enkele kenmerken van PE zijn:
- Taai materiaal
- Weinig gevoelig voor puntbelasting
- Goed te lassen op basis van kunststof lasnaad
- Laag in gewicht
- Geschikt voor contact met voedingswaren
- Relatief goedkoop materiaal
PE en PP lijken qua eigenschappen erg veel op elkaar. Toch zijn er verschillen in kenmerken en gebruik. De kosten voor het materiaal zijn overeenkomstig. Het voornaamste verschil zit in de bestendigheid van het materiaal; PP is namelijk sterker dan PE. Ook is de elasticiteit van het PP hoger dan bij PE.
PVC, PP of toch PE?
Hoewel elk PVC, PP en PE overeenkomsten en verschillen hebben, is niet elk materiaal geschikt voor elke situatie. De materiaalkeuze bij kunststof leidingen is afhankelijk van de situatie en toepasbaarheid.