De uitspraak “Eenvoud is het kenmerk van het ware” van de arts Herman Boerhaave komt al uit het begin van de 18e eeuw, maar is nog steeds actueel.
Misschien dat we nu zouden zeggen “waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?”.
Blog: Eenvoud is het kenmerk: 200.000 km kunststof leidingen!
EENVOUD IS HET KENMERK VAN HET WARE: 200.000 KM KUNSTSTOF LEIDINGEN!
De uitspraak “Eenvoud is het kenmerk van het ware” van de arts Herman Boerhaave komt al uit het begin van de 18e eeuw, maar is nog steeds actueel.
Misschien dat we nu zouden zeggen “waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?”.
Dat is zeker van toepassing op leidingsystemen. Is er bijvoorbeeld een gemakkelijkere manier om iets te transporteren dan door een leidingsysteem?
Zo hebben we in Nederland zo’n 120.000 km drinkwaterleiding, waarvan bijna 70.000 km kunststof, bijna 130.000 km riolering, waarvan ruim 40.000 km kunststof, en ruim 120.000 km gasleiding, waarvan bijna 90.000 km kunststof.
Bij mobiliteit wordt meestal alleen gedacht aan auto’s, trein, scheepvaart of vliegtuigen, terwijl er gigantische hoeveelheden vloeistoffen en gassen veilig onder de grond door leidingsystemen worden vervoerd. Bij die ondergrondse mobiliteit wordt doorgaans (te?) weinig stilgestaan. Deels omdat je het niet ziet, en deels omdat het normaalgesproken prima functioneert.
Misschien dat sommige inwoners van Apeldoorn het met dat laatste niet eens zijn, maar afgezet tegen de totale lengtes gaat het zelden mis.
Zo hebben we in Nederland zo’n 120.000 km drinkwaterleiding, waarvan bijna 70.000 km kunststof, bijna 130.000 km riolering, waarvan ruim 40.000 km kunststof, en ruim 120.000 km gasleiding, waarvan bijna 90.000 km kunststof. Indrukwekkende getallen voor een land dat op het breedste punt 195 km breed is, en op het langste 310 km.
Niet alleen is deze vorm van transport eenvoudiger dan grote tankwagens met water, of vrachtschepen gecomprimeerd gas, het is in veel gevallen ook nog de duurzaamste vorm van transport. Dit geldt natuurlijk vooral voor vrij verval riolering. In Nederland gaat het daarbij om 95.000 km (!), excl. huis- en kolkaansluitingen. Hierbij wordt eenvoudigweg gebruik gemaakt van de zwaartekracht (met soms een enkele pomp om dat proces een handje te helpen). Dit werkt in ons overwegend vlakke Nederland niet altijd. Er moet namelijk wel voldoende afschot zijn.
Dat bleek bijvoorbeeld onlangs bij de discussie over kleinere spoelreservoirs voor toiletten. Maar daarover een andere keer meer.
Zoals ik al schreef, er is voor transport van vloeistoffen en gassen geen beter alternatief dan leidingsystemen.
Als directeur van BureauLeiding moet ik daar natuurlijk aan toevoegen, dat dat vooral geldt voor kunststof leidingsystemen. Dat is ook zo, maar met een percentage kunststof (in Nederland vnl. PVC) van bijna 60 % van het gehele leidingnet voor drinkwater, riolering en gas – een percentage dat nog steeds groeit -, hoef ik gelukkig geen zendingswerk meer te doen. Er blijken al velen dit inzicht met mij te delen.
Zo eenvoudig kan het zijn!
Wilt u contact opnemen met de schrijver van dit artikel? Gebruik dan het onderstaande formulier om een bericht te schrijven: