De corona pandemie raakt alle sectoren hard: zo leidt de pandemie ook tot grote onzekerheid over de toekomst in de Nederlandse waterbouwsector. In combinatie met de huidige stikstofproblematiek is het effect op de aanbesteding portefeuilles in 2021 enorm.
Corona pandemie zorgt voor onzekerheid in waterbouwsector
Snelle aanpassingen in het werkveld
Door de pandemie moesten veel waterbouwbedrijven snelle aanpassingen doen in de praktijk, zoals met eigen auto naar de bouwplaats, minder mensen aanwezig en de nodige aanpassingen binnen de planning. Doordat werkzaamheden van waterbouwers veel buiten plaatsvindt kan er nog doorgewerkt worden. Hierdoor is het gelukt om de afgelopen maanden veilig door te werken en projecten met slechts beperkte vertragingen op te leveren.
Omzetafname en minder aanbestedingen
Hoewel projecten op dit moment dus nog door kunnen gaan kampt de Nederlandse waterbouwsector ook met veel onzekerheid over de toekomst. Zoals in vele sectoren kampt de Nederlandse waterbouwsector met een omzetafname en is de verwachting dat de komende twee jaar kleinere orders worden gedaan. In de periode maart tot en met september 2020 werd bij de waterbouwbedrijven een afname van 10 tot 20 procent gerealiseerd ten opzichte van vorig jaar. Ook werd in oktober, november en december 10 tot 20 procent minder aanbestedingen aangeboden ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De waterbouwsector verwacht dat het nog jaren duurt voordat de sector weer op volle kracht draait.
Uitgestelde investeringen als gevolg van de corona pandemie, maar ook door de stikstofproblematiek, hebben een effect op de aanbestedingsportefeuilles in 2021. De uitgestelde investeringen in de waterbouwsector zal ook voelbaar zijn in de kunststoffenindustrie, aangezien kunststoffen voor diverse producten worden toegepast in de waterbouwsector. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in steigers, bruggen en damwanden, maar ook in waterleidingen welke de laatste jaren sterk in populariteit zijn toegenomen.