Kennisdossier Functioneel (deel 2)

lage kosten
Investering in de toekomst

Bij de keuze voor een leidingsysteem spelen naast functionele eisen natuurlijk ook de kosten een belangrijke rol. Algemene kostenvergelijkingen tussen verschillende leidingsystemen en -materialen zijn moeilijk te maken, omdat hierop veel factoren van invloed zijn. Wel spreekt een aantal eigenschappen in het voordeel van kunststof.

Lage installatiekosten

Materiaalkosten

De materiaalkosten van kunststof leidingsystemen ten opzichte van andere materialen zijn over het algemeen een stuk aantrekkelijker. Het verschilt per toepassing, maar als we puur naar de kosten van het product kijken, valt de vergelijking vaak positief uit voor kunststof. Maar ook de gewenste diameter bepaalt de prijs. Het omslagpunt ten gunste van kunststoffen is de laatste jaren naar grotere diameters verschoven wat kunststof nog voordeliger maakt.

Lage verwerkingskosten

Natuurlijk spelen ook de verwerkingskosten een rol bij de totale investering. Het lage gewicht en de eenvoudige montage van kunststof leidingen vertalen zich in goedkoper transport, een snelle verwerking en lage installatiekosten.

Total cost of ownership

Voor een juiste vergelijking moeten we verder kijken dan de investering. Ook de onderhoudskosten en de totale levensduur hebben een grote invloed op de total cost of ownership (TCO).

Lage onderhoudskosten

Dankzij hun hoge flexibiliteit is de kans op scheuren en lekkende verbindingen in kunststof leidingen gering. Het materiaal is niet gevoelig voor chemische stoffen of corrosie. Bovendien kent kunststof een lage glijweerstand, wat helpt om verstoppingen te voorkomen. Hierdoor vergen kunststof leidingsystemen relatief weinig inspectie en onderhoud. De beheer- en onderhoudskosten van kunststof leidingsystemen zijn dan ook laag.

Lange levensduur

Op basis van zo’n 50 jaar praktijkervaring schat TNO1 de levensduur van kunststof leidingen op minstens 100 jaar. Hoe langer de leiding meegaat, hoe lager de jaarlijkse afschrijvingskosten. De lange levensduur van kunststof heeft dan ook een positieve invloed op de TCO.

“Zeker op de lange termijn springt kunststof positief uit de kosten.”

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×