Kennisdossier Functioneel (deel 2)

Gegarandeerd betrouwbaar en goed uitwisselbaar
Kunststof buizen voldoen standaard aan de norm

Een hoge kwaliteit is kenmerkend voor de producten van de Nederlandse kunststof leidingindustrie. Kunststof leidingsystemen zijn gecertificeerd volgens alle in Nederland geldende normen.

Zeker in de Nederlandse bodem kun je niet zomaar iedere buis plaatsen. Onze bodem stelt bijzondere eisen aan de leidingen. Daarom voldoen de producten van de Nederlandse kunststof leidingindustrie aan de strengste normen en zijn ze voorzien van de belangrijkste kwaliteitskeurmerken:

  • KOMO voor producten die gebruikt worden in afvalwater- en rioleringssystemen
  • KIWA voor producten die gebruikt worden in drinkwatersystemen
  • GASTEC voor producten die gebruikt worden in gasnetten en voor rookgasafvoer
  • KEMA-KEUR (een DEKRA keurmerk) voor producten die gebruikt worden in elektriciteitsnetten

Deze keurmerken garanderen dat kunststof leidingen zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke private testinstituten.

Europese normen vs. CE

Op steeds meer producten verschijnt de Europese CE-markering. Voor kunststof leidingsystemen is dit nog wettelijk nog niet toegestaan. CE-markering zegt alleen dat het product wettelijk op de markt mag worden gebracht. CE is zeker geen keurmerk want het wordt anders dan bij de in Nederland gebruikte keurmerken. Door de fabrikant zelf aangebracht en dus niet onafhankelijk beoordeeld. De Nederlandse kunststof leidingproducenten gaan bewust een stap verder door op vrijwillige basis strengere keurmerken te hanteren.

Het past altijd

Deze normen geven duidelijkheid omtrent de kwaliteit, maar ook de uitwisselbaarheid van leidingproducten. Zodat leidingen van verschillende fabrikanten en materialen naadloos, afhankelijk van de toepassing, op elkaar passen.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×