Kennisdossier Functioneel (deel 1)

Flexibel
Kunststof beweegt mee

Leidingen hebben het zwaar in de Nederlandse bodem. Een groot deel van ons land is veroverd op de zee. Hierdoor is de bodem continu in beweging. Leidingen moeten deze krachten kunnen opvangen. Kunststof leidingsystemen beschikken over de juiste combinatie van flexibiliteit en dichtheid voor deze sterk wisselende omstandigheden.

Bestand tegen de druk

Een kunststof leiding is niet star. Het materiaal kan verticale druk opvangen, wat leidt tot een lichte vervorming. Ook de koppelstukken buigen licht mee, zodat ook hier geen breuken en lekkages ontstaan. Deze flexibiliteit maakt kunststof ideaal in situaties waar de druk op de leiding groot is, bijvoorbeeld door verkeer of zetting van de bodem.

Hoekverdraaiing

Complexe bodemsituaties stellen leidingontwerpers voor een nog grotere uitdaging. Denk aan gebieden met grote zettings-verschillen, verzakkingen door bijvoorbeeld gaswinning en druk van het verkeer.
Deze zettingsverschillen stellen niet alleen de buizen, maar ook de koppelingen op de proef. Door het verschil in zetting ontstaat een hoekverdraaiing. Als het leidingsysteem deze hoekverdraaiing niet kan overbruggen, kan dit leiden tot scheuren en lekkages – met alle negatieve gevolgen van dien. Kunststof biedt hier uitkomst.

Het ondergrondse gedrag van PVC buizen en de weerstand tegen grond-en verkeerslasten zijn gebaseerd op de flexibiliteit van de buizen. PVC buizen kunnen afplatten onder invloed van belastingen zonder te bezwijken. Verschillende factoren beïnvloeden de uiteindelijke afplatting van de buis.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×