Kennisdossier Functioneel (deel 1)

BREED TOEPASBAAR
Kunststof leidingen, de allrounders onder de buizen

Kunststof leidingsystemen zijn inzetbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen. De variëteit in buizen met verschillende eigenschappen, diameters en hulpstukken zoals bochten, koppelingen en putten is groot. Hierdoor is er voor iedere toepassing een passend kunststof leidingsysteem te vinden.

Kwaliteiten van kunststof

Water- en gasdicht

Kunststof leidingen zijn bij juiste montage gegarandeerd 100% waterdicht (vloeistofdichtheidsklasse A). De verschillende kunststof leidingsystemen die op de markt zijn, maken het eenvoudig waterdichte verbindingen te maken. Bovendien zijn de gebruikte kunststoffen ongevoelig voor aantasting door chemicaliën. Hierdoor behoudt de leiding z’n waterdichtheid. Dezelfde voordelen gelden ook voor gasleidingen van PVC en PE: leiding en koppelingen zijn gasdicht, natuurlijk bij inachtneming van de juiste montagevoorschriften.

Chemisch bestendig

De gebruikte kunststoffen voor leidingen zijn chemisch inert. Hierdoor zijn kunststof leidingen ongevoelig voor de meeste chemicaliën. Zij kunnen probleemloos worden toegepast in een zure of alkalische omgeving. Kunststof leidingsystemen zijn bovendien ongevoelig voor corrosie.

 

Multi-inzetbaar

De bijzondere eigenschappen van kunststoffen komen goed van pas bij de aanleg van alle soorten leidingen. Kunststof leidingsystemen zijn dan ook zeer breed inzetbaar.

Drinkwater

Voor transport van schoon drinkwater worden, zowel binnen- als buitenshuis, PVC en PE buizen en hulpstukken gebruikt. Deze materialen zijn waterdicht en ongevoelig voor (chemische) aantasting en corrosie – belangrijke voorwaarden voor veilig drinkwatertransport. Vandaar dat vrijwel alle nieuwe drinkwaterleidingen onder de grond van kunststof zijn. Kunststof leidingsystemen zijn ook prima geschikt voor transport van warm en koud water binnen gebouwen. Kunststof isoleert en houdt de temperatuur binnen de leiding beter constant.

Gas

De eigenschappen die kunststof ideaal maken voor transport van water, gelden ook voor gas. Kunststof leidingsystemen zijn zeer gasdicht en gaan lang mee. Voor de installateur komt hier nog het voordeel van de eenvoudige verwerking bij: kunststof gasleidingen kunnen eenvoudig worden aangeboord en geïnstalleerd. Hierdoor is de kunststof gasleiding een uitstekende en veilig keuze onder de grond, maar ook binnen gebouwen.

Elektra

Kunststof geleidt niet en is zelfs een uitstekende isolator. Hierdoor zijn kunststof buizen ideaal voor het beschermen van elektrische en andere leidingen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de kunststof buis de eerste keuze is bij toepassing voor elektra, zowel binnen als buiten en onder de grond.

Riolering

In de bouw wordt de grijze PVC buis veel gebruikt voor de binnenriolering. Ook hier spelen de waterdichtheid, chemische inertheid, lage glijweerstand en lange levensduur van kunststof leiding een rol. Op basis van 50 jaar praktijkervaring schat TNO dat PVC rioleringsbuis zeker 100 jaar meegaat.

Dat maakt de buis niet alleen ideaal voor binnen, maar ook buiten onder de grond. Juist hier vormt de grote flexibiliteit van kunststof een cruciaal voordeel om scheuren en lekkages te voorkomen, met name in gebieden met een zettingsgevoelige bodem. Lees hier verder over de flexibele eigenschappen van PVC.

Kunststof leidingen

Materialen

 

Toepassingen

Woningen en
gebouwen

  • Binnenriolering
  • Hemelwaterafvoer
  • Regenwaterinfiltratie
  • Gas
  • Warm en koud drinkwater
  • Elektrische installatiebuis

Grond- weg- en
waterbouw

  • Hoofdriolering
  • Regenwaterinfiltratie
  • Drinkwater
  • Drainage

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×