Schoon proces
Kunststof buizenproductie en het milieu
Kunststof leidingsystemen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) of polypropeen (PP). De verwerking van deze materialen tot leidingen en hulpstukken kost relatief weinig energie en er komen geen schadelijke stoffen bij vrij.
De verwerking van kunststoffen in leidingen -producten is een schoon proces. PVC korrels of harsen vormen de basisstof die wordt verwarmd tot een temperatuur van 200°C. Een extrusiemachine vormt er buizen van door deze door een mal te duwen. Onder-delen als bochten en koppelstukken worden gegoten in matrijzen. De belangrijkste processen bij de productie, verwarmen en extruderen, kosten uiteraard energie.
De Nederlandse producenten zijn zeer actief met maatregelen om hun energieverbruik en de hierdoor veroorzaakte CO2-uitstoot te verminderen.
Zuinig met aardolie
PVC is veruit het bekendste en meest gebruikte materiaal voor kunststof leidingen. Eén van de voordelen van PVC is dat het maar voor 47% wordt gemaakt uit aardolie en voor 53% uit natriumchloride – beter bekend als keukenzout: een vrijwel onuitputtelijke minerale hulpbron. Andere kunststoffen worden voor zo’n 80 tot 100% gemaakt uit aardolie. Slechts zo’n 4% van alle aardolie wordt gebruikt voor kunststoffen, waarvan maar een fractie voor kunststof leidingen, die bovendien volledig recyclebaar zijn.
Stort en verbranding
De levensduur van kunststof leidingsystemen is meestal veel langer dan de toepassingen vereisen. Door sloop of renovatie komen kunststof leidingen vaak veel eerder in de afvalstroom terecht. Veruit het meeste afval wordt in speciale verbrandingsovens verbrand, een klein deel belandt op de stort. Op de stort is kunststof leidingafval niet schadelijk, maar het levert ook niets op. Verbranden bij een afvalverwerkingsbedrijf is evenmin schadelijk, maar het levert wel energie op.
Recycling
Veruit het meeste rendement wordt behaald als de keten wordt gesloten. Daarom is de kunststof leidingindustrie voort-durend bezig inzameling en hergebruik te stimuleren. Voor kunststof leidingsystemen is er in Nederland al sinds 1991 een succesvol recyclingprogramma actief.
“Slechts 4% van alle aardolie wordt voor kunststoffen gebruikt. En maar een klein deel daarvan voor kunstof leidingen.”
“PVC wordt voor meer dan de helft gemaakt van keukenzout – een onuitputtelijke minerale bron.“

