Kennisdossier Duurzaam (deel2)

Recycling - 2
De 3-laags buis maakt de levens­cyclus rond

Op het gebied van recycling zit de kunststof buizen-industrie niet stil. Dankzij het Buizen Inzamel Systeem (BIS) worden gebruikte kunststof buizen ingezameld. Het afval wordt verwerkt en vormt de basis voor nieuwe grondstoffen, die weer worden toegepast bij de productie van kunststof buizen. Zoals de 3-laags buis.

De 3-laags buis is een kunststof buis die vaak voor een belangrijk deel bestaat uit recyclaat. Hiervoor wordt ingezameld PVC leidingafval vermalen tot poeder. Dit recyclaatpoeder vormt de kern van de buis. Die bestaat uit drie lagen:

  • Binnenlaag van nieuw PVC-materiaal
  • Kernlaag met compact of geschuimd PVC recyclaat of geschuimd nieuw PVC
  • Buitenlaag van nieuw PVC-materiaal

Sterk alternatief

De 3-laags buis met recyclaat is even sterk als een buis uit 100% nieuwe kunststof en draagt dan ook hetzelfde KOMO keurmerk.

7 keer recyclebaar

PVC kan tot wel zeven keer probleemloos gerecycled worden. Dankzij het Buizen Inzamel Systeem en de 3-laags buizen krijgt PVC een vrijwel oneindige levens-cyclus.

Milieuvoordeel
De milieueffecten van de productie van kunststof buizen en de afdanking via afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) of storting worden voor een belangrijk deel weg-genomen door het BIS recyclingprogramma. Dit blijkt uit de milieuanalyse PVC van IVAM uit 2010.3

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×