Kennisdossier Duurzaam (deel2)

hoge ogen
In Life Cycle Assessments

Op basis van Life Cycle Assessment of levenscyclusanalyse (LCA) wordt de milieubelasting berekend tijdens de productiefase, gebruiks- en onderhoudsfase en einde levensduurfase. Uit LCA-onderzoek blijkt dat kunststof leidingen hoog scoren op duurzaamheid. Verschillende EPD’s voor kunststof leidingsystemenen onderschrijven dit duurzame karakter.

Het Belgische onderzoeksbureau VITO heeft op verzoek van de Europese kunststof leidingindustrie op Europees niveau de milieubelasting in beeld gebracht van diverse kunststof leidingsystemen, inclusief systemen die recyclaat bevatten. De gevonden data zijn vergeleken met vergelijkbare, openbare data van alternatieve traditionele materialen.5

Wanneer kunststof?

Op basis van de berekende en vastgestelde LCA data is er maar één conclusie mogelijk: kunststof leidingsystemen hebben gemiddeld de kleinste ecologische voetafdruk. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de 3-laags PVC drainage- en rioleringsbuis op belangrijke milieucriteria het beste scoort. De LCA-data van het VITO onderzoek zijn in Nederland door het NIBE gebruikt bij de beoordeling van PVC leidingsystemen voor de DUBOkeur.

Transparante keuze dankzij EPD’s

Op basis van de LCA-resultaten zijn zogenaamde Environmental Product Declara-tions (EPD’s) opgesteld voor de betreffende leidingsystemen. Deze EPD’s brengen de nodige transparantie bij de productkeuze als het om milieuaspecten gaat. Dankzij de EPD kunnen beslissers de uitkomsten van een levenscyclusanalyse beoordelen en vergelijken met andere producten. Zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken.

“ Europese LCA-data onderstrepen het
duurzame karakter van kunststof leiding.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×