Kennisdossier Duurzaam (deel2)

Kennisdossier Duurzaam (deel2)

In dit tweede deel van dossier Duurzaam van BureauLeiding gaan we verder met het op een rij zetten van de belangrijkste duurzaamheidsaspecten van kunststof leidingen. Lees alles over o.a Dubokeur in Dossier Duurzaam deel 2 - het online magazine van BureauLeiding

1. Recycling 2

Op het gebied van recycling zit de kunststof buizen-industrie niet stil. Dankzij het Buizen Inzamel Systeem (BIS) worden gebruikte kunststof buizen ingezameld. Het afval wordt verwerkt en vormt de basis voor nieuwe grondstoffen, die weer worden toegepast bij de productie van kunststof buizen. Zoals de 3-laags buis.

2. Schoon proces

Kunststof leidingsystemen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) of polypropeen (PP). De verwerking van deze materialen tot leidingen en hulpstukken kost relatief weinig energie en er komen geen schadelijke stoffen bij vrij.

3. Energiebesparing

De kunststofverwerkende industrie maakt werk van energiebesparing. Geheel vrijwillig heeft deze omvangrijke industriesector – in Europa goed voor een jaaromzet van 300 miljard euro – met de overheid afgesproken dat zij maatregelen zal nemen om het energieverbruik met 20% terug te dringen. Dit is vastgelegd in de Meerjarenafspraak energie-efficiency.

4. Dubo keur

Door de toenemende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij opdrachtgevers, gaat ook bij bouwen steeds meer aandacht uit naar duurzaamheid. Dit heeft geleid tot DUBOkeur, het onafhankelijke keurmerk voor duurzaamheid in de bouw. Al sinds 2011 zijn PVC buizen beloond met het DUBOkeur op het gebied van hemelwaterafvoer, binnenriolering en buitenriolering.

5. Hoge ogen

Op basis van Life Cycle Assessment of levenscyclusanalyse (LCA) wordt de milieubelasting berekend tijdens de productiefase, gebruiks- en onderhoudsfase en einde levensduurfase. Uit LCA-onderzoek blijkt dat kunststof leidingen hoog scoren op duurzaamheid. Verschillende EPD’s voor kunststof leidingsystemenen onderschrijven dit duurzame karakter.

6. Vinyl2010 en VinylPlus

Producenten van kunststof producten nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid als het gaat om duur-zaamheid. Zo is de Europese PVC-industrie een vrijwillige verbintenis aangegaan om de milieu-impact van PVC-productie te verkleinen, het verbruik van schadelijke additieven te verminderen en recycling te bevorderen.
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×