Kennisdossier Duurzaam (deel1)

LEVENSDUUR
Voor de eeuwigheid

Hoe lang gaat een gebouw of infrastructuur mee? Dit is een belangrijke vraag als het gaat om duurzaamheid. De levensduur van de gebruikte materialen vormt dan ook een cruciaal uitgangspunt voor duurzaam bouwen.

De levensduur van kunststof 

De levensduur van bouwmaterialen loopt sterk uiteen, van enkele jaren tot decennia. Kunststoffen als PVC, PE en PP behoren tot de materialen die lang meegaan. Hierdoor zijn deze kunststoffen uiterst geschikt voor toepassingen waar betrouwbaarheid en veiligheid voorop staan. Zoals riolerings­systemen, gas- en waterleidingen en de beschermingsbuizen voor elektriciteits- en andere kabels.

Minimaal 100 jaar

Maar wat is nu precies de levensduur van deze kunststof leidingen? Kunststoffen worden al sinds de jaren ‘50 probleemloos toegepast in leidingsystemen. We weten dus uit ervaring dat kunststof leidingen minimaal 60 jaar meegaan. En daarna? Verschillende studies tonen aan dat deze materialen nog veel langer kunnen meegaan. De samenstelling van deze polymeren en de productieprocessen voor leidingen zijn in de tussenliggende jaren sterk verbeterd, met een positief effect op de levensduur. PVC leidingsystemen hebben volgens een onderzoek van TNO uit 2006 een verwachte levensduur van meer dan 100 jaar. Dit geldt voor zowel drukleidingen als voor rioleringen.

Recyclebaar

Ook al gaan kunststof leidingen (heel) lang mee, er is altijd een kans dat ze bij renovaties of sloop in de afvalstroom terechtkomen. Dan is van groot belang dat kunststof leidingen van PVC, PE en PP zich prima lenen voor materiaalhergebruik. “Met hergebruik garantie’ staat daarom op de buizen van de belangrijkste Nederlandse producenten van kunststof leidingen. Dat betekent dat ze via een landelijk dekkend netwerk (BIS) ingezameld kunnen worden en weer geschikt maakt worden voor hergebruik in nieuwe buizen, zoals bv. de 3-laags PVC rioolbuis.

De verwachte levensduur van kunststof leidingsystemen is zeker 100 jaar. (TNO)

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×