Kennisdossier Duurzaam (deel1)

GEEN ZWARE METALEN OF WEEKMAKERS
Verantwoorde additieven

Bij de productie van PVC buizen worden verschillende stoffen toegevoegd om de buizen de gewenste eigenschappen te geven. Stabilisatoren zorgen bijvoorbeeld dat de kunststof ongevoelig is voor aantasting door chemicaliën, hoge temperaturen en zonlicht. De kunststof leidingindustrie streeft naar een verantwoord gebruik van deze additieven. Bij de productie van kunststof leidingsystemen worden dan ook geen schadelijke zware metalen en weekmakers gebruikt.

Stabilisatoren zorgen dat een kunststof ongevoelig is voor de hoge temperaturen die nodig zijn bij de verwerking tot buis of hulpstuk. In het verleden werden in PVC vooral loodverbindingen toegepast als stabilisator. Tegenwoordig is dat vooral calcium. Zink – lood als stabilisator wordt niet meer toegevoegd.

Loodvrije kunststof leidingen

De keuze voor lood lag destijds chemisch gezien voor de hand. Het lood zit opgesloten in de PVC-polymeer en komt tijdens gebruik en stort niet vrij. Toch werkt de Europese PVC-industrie – in verband met een mogelijke uitsluiting van lood – al jaren aan het vervangen van loodverbindingen door loodvrije stabilisatoren in al haar producten. Met succes: loodverbindingen komen vrijwel niet meer voor in de kunststof leidingsystemen van de Nederlandse producenten. Bij de toepassing van recyclaat hanteert de industrie hiervoor strenge limieten op basis van de Europese REACH regelgeving.

Dankzij de inspanningen van de producenten zijn lood­stabilisatoren nagenoeg ver­dwenen uit kunststof leidingen.

Geen weekmakers

Vaak wordt gedacht dat ook PVC buizen weekmakers bevatten. Niets is minder waar. Deze leidingsystemen zijn gemaakt van PVC-U of hard PVC. De U staat voor ‘unplasticized’, wat betekent dat er geen weekmaker inzit. Overigens zijn kunststof leidingsystemen wel degelijk flexibel, en dat is maar goed ook. Maar deze flexibiliteit komt niet door de weekmakers, maar door de kunststof zelf.

In tegenstelling tot wat wel wordt aangenomen, zitten er geen weekmakers in PVC buizen.
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×