Kennisdossier Duurzaam (deel1)

KUNSTSTOF LEIDINGEN
Ongevoelig voor invloeden

Chemische stoffen, zonlicht, slijtage en zetting van de bodem hebben weinig invloed op kunststof leidingen. Er komen geen chemische stoffen vrij uit kunststof buizen en koppelingen. Juist dát is belangrijk in situaties waar hygiëne, veiligheid en het milieu centraal staan.

Chemisch inert

PVC, PE en PP zijn chemisch inert. Dat wil zeggen dat deze materialen goed bestand zijn tegen vele chemische stoffen. Kunststof leidingsystemen corroderen niet en geven geen chemische stoffen af. Door toevoeging van additieven zijn deze kunststoffen ook goed bestand tegen
de inwerking van zonlicht (UV).

Doordat deze kunststoffen nagenoeg ongevoelig zijn voor aantasting en corrosie, zijn kunststof leidingsystemen uitstekend geschikt voor toepassingen waar veiligheid en hygiëne voorop staan.

Minder lekkage

Lekkages in rioleringssystemen kunnen leiden tot ernstige bodemverontreiniging en tot overbelasting van rioolzuiverings-installaties. In waterleidingen zorgen lekkages voor verontreiniging en verlies van kostbaar drinkwater. Kunststof leidingsystemen spelen een cruciale rol in het verkleinen van de kans op lekkage.

Voor een grootschalig Europees onderzoek heeft het Duitse bureau Stein en Partner in opdracht van The European Plastic Pipe and Fittings Association (Teppfa) 1.800 kilometer riolering onderzocht. Dit onderzoek maakt een vergelijking mogelijk tussen traditionele materialen en kunststoffen.

Minder lekverliezen

De voornaamste conclusies: kunststof leidingsystemen veroorzaken minder milieudruk. Dit komt doordat kunststof buizen en hulpstukken geen afvalwater lekken in de bodem. Bij hoge grondwater­standen blijven kunststof riolen dicht en veroorzaken zo minder belasting voor
de rioolzuivering.

Kunststof leidingsystemen zijn uitstekend geschikt voor toepassingen waar veiligheid en hygiëne voorop staan
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×