RECYCLING - 1
Het Buizen Inzamel Systeem (BIS)
Voor leidingafval van PVC, PE of PP bestaat sinds 1991 het Buizen Inzamel Systeem (BIS). Dit is een landelijk dekkend netwerk voor de inzameling van kunststof leidingafval en de verwerking hiervan tot nieuwe buizen en andere producten. Buizen die door sloop of renovatie overbodig zijn, komen zo weer terug in de keten. Op deze manier kan kunststof materiaal zeker zeven keer gerecycled worden.
Laagdrempelige inzameling
Het BIS is een gezamenlijk initiatief van de belangrijkste, Nederlandse producenten van kunststof leidingen en wordt uitgevoerd door BureauLeiding.
Het doel: het inzamelen van kunststof leidingafval zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk maken. Onder voorwaarden zelfs met een financiële prikkel.

Voor grote afvalvolumes vanaf 1 ton faciliteert BureauLeiding de verhuur van containers van 30 m3. Een Afvalverwerker verzorgt het plaatsen en ophalen. Er worden kosten in rekening gebracht voor transport en huur. Maar in plaats van betalen voor het verwerken, levert recyclen een vaste vergoeding per kilo op.
Voor kleinere volumes zijn er in Nederland ruim 50 inzamelpunten waar aannemers en installateurs kosteloos kunststof leidingafval
kunnen inleveren.
Het aanbieden van kleine volumes wordt daarnaast gestimuleerd met de BIS big bag. Deze stevige kunststof zak van 2m3 is voor een lage prijs verkrijgbaar. Het ophalen zit daarbij inbegrepen. Voor aannemers en installateurs is de BIS big bag een eenvoudige en gemakkelijke wijze om zich van kleinere volumes kunststof leidingafval te ontdoen.
Jaarlijks wordt in Europa ruim 250.000 ton PVC afval ingezameld, waarvan zeker 10% buisafval. En dit volume neemt alleen maar toe. PVC inzameling wordt mede gestimuleerd door Recovinyl, een onderdeel van VinylPlus, de vrijwillige verbintenis van de Europese PVC-industrie om het inzamelen en hergebruik van PVC afval te stimuleren.
