VinylPlus Progress Report 2020 – De highlights

Donderdag 4 juni 2020 is het nieuwe VinylPlus Progress Report 2020 verschenen. Met dit rapport wordt er terug geblikt op de resultaten van 2019. Daarnaast wordt er vooruit geblikt naar de toekomst. BureauLeiding beschrijft de highlights van dit rapport.

De highlights van het VinylPlus Progress rapport 2020

Recycling: doel 2020 in zicht

Voor het VinylPlus-netwerk is recycling een centraal aspect binnen de toekomstplannen. In 2019 is er 771.000 ton aan PVC gerecycled binnen het VinylPlus netwerk. Dit is een stijging van 4,3% ten opzichte van 2018. Voor de industrie een grote stap dichter bij het doel van 800.000 ton gerecycled PVC in 2020.

De vraag naar gerecycled PVC blijft hoog. Tegelijkertijd is er meer PVC afval ter recycling beschikbaar, voornamelijk vanuit Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Deze verhoogde beschikbaarheid is vanwege de verminderde export naar China, waardoor er ook meer flexibel PVC beschikbaar was voor recycling.

Verwerking van PVC-afval blijft aandachtsgebied

Wetgeving legt strenge eisen op het verwerken van PVC dat niet meer gebruikt kan worden in nieuwe producten. VinylPlus is daarom nauw betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten rondom dit thema. Nieuwe studies zijn momenteel onder andere gericht op de ontwikkeling en validatie van het PRE28 screening protocol.

Blik op de toekomst

VinylPlus werpt ook al een blik op de toekomst. Er zijn vernieuwde afspraken gemaakt met de Europese Unie. Per 2025 is het doel gesteld om 900.000 ton PVC per jaar te recyclen. In 2030 moet dit aantal zijn opgelopen tot 1 miljoen ton. Verder is VinylPlus in 2019 officieel onderdeel geworden van de Circular Plastic Alliance (CPA), met als doel om PVC verder onderdeel te maken van de circulaire economie.

Ook hecht VinylPlus grote waarde aan het verhogen van het bewustzijn rondom duurzaamheid binnen de industrie. Zo zijn er samenwerkingen ontstaan met de sportgemeenschap en non-profit instellingen.

Meer weten?

Het volledige VinylPlus Progress Report 2020 lezen? BureauLeiding stelt het volledige rapport beschikbaar, welke hiernaast te downloaden is.