Stankoverlast en waterproblemen in huis; wat kun je hiertegen doen?

We hebben steeds meer last van extreem weer in Nederland, waardoor er hevige regenbuien zijn. Deze regenbuien veroorzaken op veel plaatsen voor wateroverlast, omdat ons riool te klein is om al het overtollige water af te kunnen voeren. Momenteel koppelen veel gemeenten het regenwater af van het gemengd riool, alleen vermindert dit de ontluchtingsmogelijkheden. Hierdoor...

We hebben steeds meer last van extreem weer in Nederland, waardoor er hevige regenbuien zijn. Deze regenbuien veroorzaken op veel plaatsen voor wateroverlast, omdat ons riool te klein is om al het overtollige water af te kunnen voeren. Momenteel koppelen veel gemeenten het regenwater af van het gemengd riool, alleen vermindert dit de ontluchtingsmogelijkheden. Hierdoor kan er rioolstank in huis optreden met waterproblemen.

Hoe kan stankoverlast ontstaan?

Nederland heeft circa zeven miljoen woningen, waarvan vijf miljoen huizen een ouderwets gemengd riool hebben. Bij deze woningen wordt het regenwater en het huishoudelijk afvalwater samen door een buis afgevoerd. Bij de andere twee miljoen wordt het regenwater afgekoppeld van het riool en dus gescheiden afgevoerd.

Hoewel het afkoppelen van het riool beter is, brengt het echter ook risico’s met zich mee. Vaak ontstaat er stank en wateroverlast in de woning. Dit komt door de beperkte ontlunchtingsmogelijkheden. Een woning die is aangesloten aan een gemengd riool heeft drie ontluchtingsmogelijkheden. Na het afkoppelen blijft er nog maar een over, waardoor er niet voldoende ruimte is. 

Ontluchting riool aanleggen

Een van de leden van BureauLeiding heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld tegen stankoverlast en overtollig regenwater, namelijk de O2-put. De O2-put is een multifunctionele riool ontluchter en heeft ongeveer hetzelfde formaat als een emmer. Deze wordt onderaan de gevel van de woning ingebouwd en zorgt ervoor dat stank en water buitenshuis blijven.

Hoe werkt de O2-put?

De O2-put werkt op basis van een stankslot. Een stankslot zorgt door middel van een waterbarrière ervoor, dat er geen rioolstank in huis kan ontstaan. Deze wordt automatisch gevuld door de hemelwaterafvoerbuis en het overige water wordt afgevoerd. Daarnaast is de O2-put voorzien van een ontlastrooster. Het ontlastrooster bevindt zich bovenop de put en zorgt ervoor dat het overtollig water buiten de woning wordt afgevoerd, waardoor stank- en wateroverlast niet meer binnenshuis zullen plaatsvinden. 

Benieuwd naar meer informatie over de werking? Bekijk dan video over de O2-put.

Voordelen van de O2-put

De O2-put biedt verschillende voordelen voor zowel de consument als de gemeente. We zetten ze voor u op een rij:

  • De O2-put ontlast de buitenriolering en ontlucht de binnenriolering
  • Het is alleen aan de bovenkant zichtbaar 
  • De O2-put voorkomt schade
  • Het is een simpele oplossing voor een probleem met complexe gevolgen
  • De put kan een regenbui van T=100 afladen en heeft een optimale ontluchting
  • Het is kostenbesparend, gezien er geen groter hoofdriool dient te komen

BureauLeiding is enthousiast over de innovatieve oplossing van een van haar leden. We verwachten dat de O2-put een positieve impact zal maken op gemeenten en huishoudens, gezien de oplossing kostenbesparend is en vrij simpel om te implementeren. Daarnaast is de O2-put een duurzame oplossing, omdat deze gemaakt is van kunststof. Op deze manier kunnen we op een bewuste manier met klimaatverandering omgaan.