Slimme en duurzame fietspaden zijn de toekomst

Op de campus van de TU Delft is een fietspad van 25 meter aangelegd die slim en duurzaam ontworpen is. Het fietspad kan zowel de hoeveelheid van het verkeer meten, als de snelheid van de bestuurders. De TU Delft heeft voor dit project de handen ineengeslagen met PlasticRoad, de leveranciers van de ondergrondse sensoren en een van de leden van BureauLeiding. Met de slimme fietspaden is het mogelijk om belangrijke inzichten te winnen in het gedrag van de bestuurders, waarmee we de steden in de toekomst efficiënter kunnen ontsluiten.

Smart Urban Mobility

Het doel is om innovatie, efficiënte en duurzame oplossingen voor mobiliteit te ontwikkelen, zodat de steden in de toekomst bereikbaar en bewoonbaar zullen blijven. Bovendien is het project een belangrijke testcase voor de sensoren ansicht, waardoor ze verder kunnen worden ontwikkeld.

 

Hoe werkt de technologie?

Het fietspad is voorzien van allerlei sensoren, die zowel boven, onder als binnenin zitten. Diverse sensoren binnen en onder het trottoir, monitoren het weggebruik en de effecten daarvan. De gewonnen informatie omvat de lokale temperatuur en de hoeveelheid neerslag.

De bovengrondse sensoren zijn onderdeel van het monitoringsysteem van de TU Delft en bestaan uit: 3D-camera’s, wifi, radar, Bluetooth en mmWave. De ondergrondse sensoren versterken het geavanceerde bovengrondse netwerk. De combinatie van sensoren levert unieke inzichten op voor het Smart Urban Mobility-onderzoek. 

Duurzaam en circulair ontwikkeld

Het intelligente fietspad bestaat uit duurzame en circulair ontwikkelde elementen van gerecycled huishoudelijk plastic afval. De geïntegreerde holle ruimte is bedoeld als tijdelijk reservoir voor regenval, waarmee steden tegelijkertijd klimaatbestendiger worden gemaakt. Eric Kievit, directeur van PlasticRoad: “Wegen die hun gebruik begrijpen – het soort verkeer en regenval dat ze opvangen, en die kunnen communiceren met andere platforms zoals verkeerslichten, openbare verlichting, dynamische bewegwijzering, onderhoudsplanning en riolering – hebben de toekomst.”

 

Outdoor Mobility Digital Twin

Alle gegevens die door de sensoren en andere databronnen worden gegenereerd, worden beschikbaar gesteld via de zogenaamde Outdoor Mobility Digital Twin (OMDT): een 3D digitale versie van de TU Delft Campus. 

Het systeem maakt real-time-tracking van het vervoer op de TU Delft Campus mogelijk. Per minuut brengt de OMDT het aantal auto’s, fietsen en voetgangers in kaart, evenals hun snelheid en de richting waarin ze zich vervoeren. 

Ondersteund door kunstmatige intelligentie worden zowel kortetermijnprognoses als langetermijnprognoses van transportstromen op de campus toegankelijk gemaakt. Alhoewel de TU Delft Campus een klein gebied is, zijn inzichten in het openbaar vervoer zeer relevant voor het ontwerpen van duurzame mobiliteitsoplossingen en de bereikbaarheid van de steden.

BureauLeiding hecht veel waarde aan stedelijke klimaatadaptatie en is daarom actief bezig met het uitvoeren van innoverende en duurzame oplossingen, zoals het Smart Urban Mobility-onderzoek. Door middel van chemische recycling kunnen we op een circulaire manier steden verduurzamen met de kennis van de sector. Met de verschillende inzichten hopen we dit binnenkort op grotere schaal uit te voeren.