Ruim 25 jaar ervaring met recyclaat – Interviews met leden

BureauLeiding directeur Roger Loop vertelt in deze editie van NRK Netwerk over ruim 25 jaar ervaring met recyclaat. Daarbij vertellen 3 leden hun praktijkverhalen.

De kunststofleidingenindustrie geldt als duurzame koploper in Nederland.
Deze branche laat inmiddels al ruim 25 jaar zien circulariteit in de vingers te hebben. Mede dankzij een succesvol inzamelingssysteem is de recycling van kunststof buizen een volledig gesloten kringloop. “Het totale ingezamelde volume aan hard pvc-buis komt voor de volle 100% terug in nieuwe pvc-buizen, vooral in de kernlaag van de zogenaamde drielaags rioleringsbuis”, aldus Roger Loop.

Loop is als directeur verbonden aan BureauLeiding. Bij deze NRK-branchevereniging én kenniscentrum voor kunststof leidingsystemen, zijn de vijf grote bedrijven binnen de kunststofleidingenindustrie aangesloten. Dyka, Martens Kunststoffen, Omniplast, Pipelife Nederland en Wavin zijn samen goed voor zeker driekwart van de Nederlandse markt.
Sinds de oprichting in 1974 is het voornaamste doel om de maatschappelijke meerwaarde van kunststof leidingsystemen bij vragen rondom gezondheid, klimaat, veiligheid en milieu te versterken en uit te dragen, alsook bij te dragen aan de verduurzaming van de samenleving.

Loop: “Op de ladder van circulariteit zetten wij meer in op materiaalhergebruik dan op producthergebruik. Dat is volgens ons de meest veilige route: inleveren, schoonmaken in een industrieel proces, en vermalen tot nieuwe grondstof.
Ook qua rendement per geïnvesteerde euro blijkt dit de beste aanpak.”

Drie praktijkverhalen

De leden van BureauLeiding brengen alle vijf de drielaagsbuis op de markt. De tussenlaag is gemaakt van 100% gerecycled materiaal, de buitenkanten zijn voorzien van een laagje virgin kunststof. Op een aantal diameters van deze buizen is ook DUBOkeur verleend. Tijd om op de lauweren te rusten is er echter niet. De bedrijven zien volop kansen en uitdagingen om nog meer stappen te zetten richting recyclaat op het duurzame pad.

Lees het volledige interview met Roger Loop en de drie praktijkverhalen van BureauLeiding leden middels de bijlage van deze pagina.

Titel
Ruim 25 jaar ervaring met recyclaat
Subtitel
Interviews met (leden) BureauLeiding
Referentie
Federatie NRK - Netwerk 1 2018
Publicatie datum
5 maart 2018
Auteur
Federatie NRK
Aantal pagina's
3
Taal
Nederlands
Bron: Dit artikel is afkomstig uit NRK NETWERK
http://www.nrk.nl/nieuws/netwerk#pageflipper_pf2545680385/10

Bijlagen

  • ruim25jaarervaringmetrecyclaat_nrk_netwerk_1-2018.pdf (907.31kB)