RondLeiding Nr. 4 – Oktober 2007

Je onderscheiden met kleuren is sowieso een goed idee. Zo kunt u gemakkelijker de verschillende materialen en toepassingen uit elkaar houden. Ook daarover meer in dit nummer. Verder kunt u lezen dat kunststof leidingsystemen geen uitzondering zijn: ook vele andere kunststof toepassingen leveren al lang – in 2007 100 jaar! – een positieve en duurzame bijdrage aan de samenleving.

Duurzaam duurt het langst!

Duurzaamheid is “in”. Vele seminars, boeken en presentaties worden er aan gewijd.
De (centrale) overheid heeft zich zelfs opgelegd om in 2010 voor 100% duurzaam in te kopen. Uitstekend initiatief, maar wat is duurzaam? Vreemd genoeg krijg je niet altijd een helder antwoord op deze vraag. Het lijkt er vaak op dat datgene wat voor iemand die de vraag beantwoordt het belangrijkste is, bepaalt wat duurzaam is. Zo is momenteel bijvoorbeeld voor velen alles wat CO2 neutraal is, duurzaam. Voor anderen hangt duurzaamheid sterk af van het gebruikte materiaal, en sommigen kijken alleen maar naar fijne stofdeeltjes. Hoe dan ook, de kunststof leiding producenten in Nederland maken zich niet druk om deze onduidelijkheid. Want vanuit diverse invalshoeken kom je bij kunststof leidingen steeds weer op duurzaamheid uit. Kijk je naar de levensduur: afhankelijk van de kunststof en de toepassing: tot meer dan 100 jaar!

Kijk je naar toenemend belang van (drink)water: de laagste lekverliezen worden gerealiseerd met kunststof leidingen! Kijk je naar hergebruik van materialen: al sinds 1992 worden in Nederland PVC, PE en PP buizen ingezameld en opnieuw gebruikt als grondstof, deels zelfs voor nieuwe buizen! Kijk je naar milieuschade: kunststof leidingen veroorzaken aantoonbaar minder milieuschade door lekkages dan andere materialen. En zo is er nog wel een paar voorbeelden te noemen.
Nu moet je dat eigenlijk niet zomaar over je zelf roepen. Je moet dat anderen laten zeggen, en je moet met concrete voorbeelden komen. Daartoe is RondLeiding een prima platform. Dus kunt u in de alweer vierde uitgave van onze “glossy” lezen hoe duurzaam een professionele sloper het hergebruik van materialen vindt, hoe de kunststof leiding industrie in onderwijs investeert zodat ook “de generatie van morgen” weet hoe met kunststof leidingen om te gaan – op een duurzame manier natuurlijk! -, dat duurzaamheid niet alleen over het product gaat maar ook over hoe het geproduceerd wordt, en dat ook de manier van installeren duurzaam kan zijn.

Tsja, hoe past dan de Blue Man Group in dit kader? Muziek maken op PVC buizen,
hoe duurzaam is dat? In ieder geval is het weer een prima toepassing van een kunststof buis; en van muziek wordt je vrolijk, wat een onmiskenbaar effect op de kwaliteit van leven heeft. Dus zonder meer duurzaam! Goed zo! Je onderscheiden met kleuren is sowieso een goed idee. Zo kunt u gemakkelijker de verschillende materialen en toepassingen uit elkaar houden. Ook daarover meer in dit nummer. Verder kunt u lezen dat kunststof leidingsystemen geen uitzondering zijn: ook vele andere kunststof toepassingen leveren al lang – in 2007 100 jaar! – een positieve en duurzame bijdrage aan de samenleving.

Laten we echter niet vergeten dat duurzaamheid niet alleen om ons zelf gaat. Hier in Nederland hebben we het tenslotte best wel aardig voor elkaar. Maar in de meeste ontwikkelingslanden is de situatie rondom drinkwater en afvalwaterafvoer van een zodanig bedroevend niveau dat we ons dat nauwelijks kunnen voorstellen. Naast bescheiden financiële steun, biedt BureauLeiding daarom elk nummer van RondLeiding als platform voor een ontwikkelingshulp organisatie op juist deze gebieden, om zo ruchtbaarheid aan kansrijke projecten te geven. Ook zo hopen we een bijdrage aan een duurzame samenleving te leveren.

Wat ons betreft weer 40 zeer gevarieerde pagina’s onder het motto “informatie en inspiratie rond kunststof leidingsystemen”.

Ik wens u wederom veel kijk- en leesplezier.

Roger M.P. Loop, Directeur

Titel
RondLeiding Nr. 4
Publicatie datum
oktober 2007
Auteur
BureauLeiding
Aantal pagina's
40
Taal
Nederlands

Bijlagen

  • rondleiding_nr_4_oktober_2007.pdf (3.03MB)