Onderzoek toont nieuwe toepassingen aan voor gerecycled kunststof

In het TPAC-laboratorium in Enschede van Hogeschool Saxion zijn de resultaten gepresenteerd van en drie jaar durend onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van kunststof recyclaten in vezelverzerkste composiet-tapes.

Vezelversterkte kunststoffen

Om de mechanische eigenschappen van kunststoffen te verbeteren wordt gebruik gemaakt van vezelversterking. Dit zijn vaak de thermohardende kunststoffen, waarbij de vezels hierbij typisch zorgen voor stijfheid en sterkte, waarbij de polymeer zorgt voor onder andere de vorm, krachtoverdracht en chemische bestendigheid.

De afgelopen jaren is het gebruik van zowel composiet materialen als composiet kunststoffen sterk toegenomen, voornamelijk gedreven door de toenemende vraag naar duurzamere producten. Uit verschillende LCA studies blijkt namelijk dat composieten, dus de combinaties van kunststoffen met versterkingsvezels, in het algemeen een lagere milieu impact hebben dan conventionele materialen zoals metalen en beton.

 

Onderzoek naar composiet-tapes uit verschillende recyclaten

Binnen het zogeheten ‘Fibrerec-project’ werd onderzocht of behalve uit gerecycled polypropyleen (PP) ook vezelversterkte composiet-tapes geproduceerd konden worden uit andere recyclaten. Met andere recyclaten worden de kunststoffen polyethyleen (PE) en PET bedoeld. Het projectteam heeft inmiddels hoopvolle resultaten geboekt, waaronder de first-time automotive demonstrator. Dit is een voorbeeld van een structureel onderdeel dat op industriële wijze volledig uit recyclaten gemaakt is en dat in een auto kan worden toegepast. Deze nieuwe productiemethode biedt mogelijkheden voor de inzet van recyclaten in added-value toepassingen. Hoewel tape van glasvezelversterkt PP al enige tijd beschikbaar is, onderzocht het projectteam naar andere gerecyclede polymeren. Daarmee hebben ze in kaart gebracht wanneer je deze materialen in dit soort toepassingen wel of niet kunt gebruiken.

 

Grote potentie voor de kunststofbranche

De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten en zien de mogelijkheden voor het verbeteren van het gebruik van recyclaten in meer added value toepassingen. Als thermoplastisch composiet geïntegreerd kan worden in het gebruikelijke kunststof proces, zonder dat het productieproces daarvoor aangepast moet worden, dan kan de toepassing voor vezels zorgen dat de stijfheid en sterkte van het materiaal met een factor 10 tot 15 verhoogd wordt. Ook zou dit bijdragen aan het verlagen van de milieubelasting van al bestaande onderdelen. Kortom, dit wereldwijd unieke product biedt grote potentie voor de kunststof industrie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf u in voor de nieuwsbrief