Nieuwe EN-normen voor PP en PVC-U infiltratiekratten

CEN heeft een nieuwe reeks normen voor infiltratiekratten gepubliceerd. De nieuwe normen vereenvoudigen de bestaande gecompliceerde marktsituatie in Europa met talloze lokale normen, keurmerken en goedkeuringen en maken het voor ontwerpers en kopers gemakkelijker om te vergelijken.

Ludo Debever, algemeen directeur van TEPPFA en voorzitter van de werkgroep CEST (certificering en standaardisatie): “De nieuwe reeks normen vult de leemte op voor een eenvoudige, transparante specificatie in aanbestedingen door ontwerpers, openbare aanbesteders en eigenaren van onroerend goed. De nieuwste infiltratiekratten voldoen aan de toenemende vraag naar een snelle en gecontroleerde waterafvoer tijdens hevige regenval. ”

De publicatie heeft een uitstekende timing. Klimaatverandering confronteert heel Europa met lokale hoge neerslag gedurende zeer korte periodes. De markt had daarom behoefte aan duurzame systemen die dit enorme watervolume op een gecontroleerde manier verzamelen, opslaan en afvoeren. Fabrikanten van kunststofleidingen hebben ingenieuze systemen ontwikkeld en continu geoptimaliseerd om te voldoen aan de behoeften van de maatschappij en projectontwikkelaars voor een effectief beheer van regenval en het verminderen van het overstromingsrisico.

De kratten zijn licht van gewicht en daarom gemakkelijk te hanteren. Ze kunnen snel ter plaatse worden aangebracht en met baksteen worden begrensd om de optimale installatie voor elke toepassing te creëren.

In 2009 werd de Europese markt overspoeld door allerlei infiltratie-, verzwakkings- en opslagkratten. Systemen varieerden van een zeer klein aantal kratten (0,2 m3) in een kleine projecten tot enorme systemen met 20.000 kratten (4.000 m3) in één project. Sommige landen hebben verschillende nationale normen, keurmerken, goedkeuringen en ontwerp- en installatiehandleidingen ontwikkeld. De systemen met verschillende vormen, verschillende leegte-verhoudingen, verschillende duurzaamheidstests, verschillende prestatietijden en bovendien een verschillende weerstand tegen belasting, belemmerden ontwerpers, kopers, installateurs en toekomstige eigenaren vaak om te beslissen over de specificatie en aankoop van plastic infiltratiekratten.

TEPPFA nam daarom contact op met CEN / TC155 Kunststof leidingsystemen om de mogelijkheid te onderzoeken om de huidige situatie te homogeniseren in een Europese norm (EN) voor regenwaterinfiltratie, demping en opslagdozen.

Infiltratiekratten

CEN / TC155 Werkgroep 26, die zich bezighoudt met systemen voor de behandeling van regenwater, besloot uiteindelijk om één productnorm en twee testnormen op te stellen:

EN 17152-1: 2019 is de nieuwe productnorm die de specificaties definieert voor infiltratiekratten van PP en PVC-U die worden gebruikt voor infiltratie, demping en opslag van niet-drinkbaar water. Deze kratten zijn bedoeld voor ondergronds gebruik.

De twee testnormen bepalen de compressiesterkte van de infiltratiekratten. EN 17151 specificeert de lange termijn en EN 17150 de korte druksterkte.

De combinatie van de drie normen vertegenwoordigt de minimumvereisten voor kratten en een uniforme manier van testen voor kratten die worden gebruikt in ondergrondse infiltratie, demping en opslagsystemen.

De nieuwe standaard definieert een krat als een “thermoplastisch kubusvormig element, met of zonder zijwanden gebruikt om een ​​modulair systeem te creëren”. De definitie omvat open roosterstructuren met en zonder kolommen; honingraatstructuren; plaatstructuren en geprofileerde plaatstructuren. Het bevat verder de integrale componenten, indien aanwezig. De integrale componenten dragen bij aan de sterkte van de krat. De norm heeft geen betrekking op infiltratietunnels en dozen gevuld met aggregaten.

De standaard optimaliseert het gebruik van grondstoffen. Er wordt rekening gehouden met de nieuwste ontwikkelingen in de circulaire economie die een verhoogde opname van gerecyclede grondstof vereisen.

De nieuwe norm is verkrijgbaar bij de 34 nationale normalisatie-instellingen van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN): CEN / TC 155-normen – verkooppunten in Europa.

TEPPFA is een partnerorganisatie van CEN / TC 155 en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van veel van de 222 CEN / TC 155-normen die momenteel worden gebruikt, evenals meer dan 40 projecten waaraan momenteel wordt gewerkt.


Dit bericht is een vertaling. Lees het originele bericht op de website van TEPPFA.