Levensgrote maquettes van kunststof blokken

Het onafhankelijke journalistieke platform, Innovation Origins, zet iedere dag een start-up in de schijnwerpers. Deze keer was dat het Duitse bedrijf CS-blocks. Aan de hand van een bouwtekening je inbeelden hoe je eigen gebouwde huis er straks uit komt te zien? Dat is niet voor iedereen weggelegd. In Duitsland laten velen zelf een huis bouwen. Daarom zullen zij als een van de besten begrijpen hoe lastig dat is. CS-Blocks heeft daar een oplossing voor met kunststof blokken.

Het pijnpunt van het bouwen van een huis

Het bedrijf CS-Blocks is opgericht door de Duitsers Christian Spaar en Christoph Schechinger. Christian liep tijdens de planningsfase van het bouwen van zijn huis herhaaldelijk tegen het obstakel aan: hoe kan men zich alle plannen en tekeningen die op papier staan, dat in werkelijkheid voorstellen? Doorlopend maakte hij afwegingen en bedacht hij nieuwe ideeën. Van krijttekeningen op de straat tot levensgrote modellen van papieren vellen, alles is hen door het hoofd geschoten. Het grote gemis was de tastbaarheid van deze ideeën. De ruimte indeling werd maar niet visueel genoeg. Een plattegrond geeft een indicatie, maar veel dingen merk je pas op als je daadwerkelijk in bent getrokken in je nieuwe huis. 

CS-Blocks tot de redding

Het intense pijnpunt en persoonlijke betrokkenheid heeft ervoor gezorgd dat CS-Blocks op de wereld is gezet. Een bedrijf dat een oplossing biedt voor toekomstige bouwers door het leveren van grote Lego-achtige blokken gemaakt van kunststof. Deze kunststof Lego-blokken maken het mogelijk om een levensgrote maquette te maken van toekomstige huizen. 

Hoe werkt het precies?

CS-Blocks geven mensen die een eigen huis of ander gebouw laten ontwerpen, de mogelijkheid om daarvoor vast een rondje erdoorheen te maken. De levensgrote maquettes van kunststof blokken geven een beter inzicht in hoe de verhouding en indeling van een huis er straks uit komt te zien. Met de modulaire kunststof bouwstenen kunnen ze een gehele plattegrond nabouwen in een loods. Dit is een enorme hulp als het gaat om het vermijden van planningsfouten zoals het verkeerd plaatsen van een deur of raam. Ook kan er goed gekeken worden naar de grootte van de kamers en de indeling daarvan. Bepaalde fouten die tijdens het bouwproces gemaakt worden kunnen vaak niet- of alleen met veel geld, tijd en moeite gecorrigeerd worden. 

Daarom is het van belang dat de plattegrond in oorspronkelijke grootte geïnspecteerd wordt door de bouwer van het huis. De inspectie kosten van de plattegrond bedragen slechts een minimaal percentage van de daadwerkelijke bouwkosten. Waar het daadwerkelijk bouwen van een vierkante meter in Duitsland ongeveer 2800 kost, kost een vierkante meter bij CS-Blocks maximaal 25 euro. 

Met de modulaire kunststof bouwstenen kunnen ze een gehele plattegrond nabouwen in een loods.

Kunststof blokken in tegenstelling tot andere toepassingen

Velen lopen tijdens het bouwen van een huis tegen dit pijnpunt aan liep. Er zijn daarom ook velen die Christiaan voor gingen met het bedenken van een oplossing. Zo zijn er bijvoorbeeld 3D programma’s die je een virtuele rondleiding kunnen geven door je toekomstige huis. Ook zijn er oplossingen waarbij er met een beamer een beeld geprojecteerd kan worden op de vloer. Beide opties zijn niet in staat om dat echte ruimtelijke gevoel van een huis na te bootsen. De kunststof blokken zijn tastbaar en geven je een daadwerkelijk gevoel van de afmetingen en indeling. Ook worden de blokken-huizen ingericht met meubels om een dagelijkse situatie in te kunnen beelden. Het is simpelweg een stuk realistischer. 

Met een lange levensduur en geschiktheid voor recycling is de komst en het gebruik van kunststof een gat in de markt.

BureauLeiding staat voor duurzaam bouwen

Als er iets hoog op de agenda staat bij overheden, dan is dat wel de aandacht voor duurzaam bouwen. Dit komt steeds vaker voor en vraagt dan ook om duurzame materialen met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Net zoals de kunststof Lego-blokken van CS-Blocks. Met een lange levensduur en geschiktheid voor recycling is de komst en het gebruik van kunststof een gat in de markt. Zo is het Buizen Inzamel Systeem (BIS) een effectieve manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Buizen die door sloop of renovatie overbodig zijn geworden kunnen door middel van het BIS verzamelt en verwerkt worden, waardoor het opnieuw terugkomt in de keten. Op deze manier kunnen kunststof materialen zeker zeven keer opnieuw gerecycled worden.