Kunststof leidingen: Denk in decennia, niet in jaren

Er is een mythe dat de levensduur van kunststof leidingen slechts 50 jaar is. Onderzoek van TNO bevestigt juist dat kunststof leidingen een levensduur van meer dan 100 jaar hebben. Het is daarom bij kunststof leidingen belangrijk na te denken over de toepassing in decennia en niet in jaren.

Denk in decennia, niet in jaren

Maar waar komt de mythe van 50 jaar vandaan? Dit is ontstaan vanuit twee verschillende invalshoeken, namelijk ‘levensduur’ en ‘ontwerppunt’. 50 jaar heeft betrekking op het ontwerppunt dat wordt gebruikt als classificatie index voor verschillende sterkten van materialen. Deze 50 jaar heeft niets te maken met de levensduur van kunststof leidingsystemen.

Storingen voorspellen

Een van de voordelen van kunststof leidingen is dat ze niet te maken hebben met roestvorming. Roestvorming kan hardnekkig zijn en het ontstaan is moeilijk te voorspellen. Juist de onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat regelmatig controles uitgevoerd moeten worden om storingen te voorkomen. En het voorspellen van mogelijke storingen is belangrijk bij grote investeringen. Het ontbreken van roestvorming bij kunststof leidingen maakt dit materiaal dus betrouwbaarder voor lange termijn plannen. 

Verder zijn eventuele storingen binnen een kunststof leidingsysteem te voorspellen. Dit is voorspelbaar voor het soort kunststof dat wordt gebruikt, voor de vloeistof in de leidingen en voor de druk op het leidingsysteem. Met deze kennis kan een kunststof leidingsysteem worden ontwikkeld dat een voorspelbare kwaliteit levert over 100 jaar.

Prestaties en kwaliteit voorspellen

Eventuele storingen kunnen in verloop van tijd optreden als gevolg van de toegepaste druk op het materiaal, de interne druk in de leidingsystemen en de temperatuur. Het is nu ook mogelijk om te berekenen binnen welke tijdsspanne deze storingen kunnen optreden gedurende de levensduur.  

Lange termijn? Met kunststof leidingen

In het kort, de levensduur van kunststof leidingen gaat dus over decennia en niet over tientallen jaren. Daarbij investeert de kunststof industrie ook sterk in innovaties om de huidige levensduur te verlengen, door de drukweerstand en de oxidatie effecten van nieuwe materialen te verbeteren. Kunststof leidingen zijn dus bij uitstek geschikt voor lange termijn plannen en investeringen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief