Kunststof leidingen bij tankstations

Tankstations zijn nog lang niet weg te denken uit de samenleving. Ondanks dat vanaf 2030 alle nieuwe personenauto’s geen fossiele brandstof motor meer mogen hebben, zullen de tankstations voorlopig nog even in beeld blijven. Deze tankstations dienen goed onderhouden te worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en meerdere zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Denk aan bijvoorbeeld het leidingwerk. Met de komst van kunststof leidingen kunnen ook tankstations grote stappen zetten richting duurzaamheid.

Het leidingwerk van tankstations

Om beter te begrijpen wat het positieve effect kan zijn van kunststof leidingen voor tankstations, is het eerst belangrijk om te weten wat de huidige situatie is. Vaak bestaat dit uit een pomp, leidingwerk, de opslag en tank schachten. In het verleden was het leidingwerk gemaakt met stalen leidingen. Deze gaan niet zo lang mee en is dan ook iets waar we anno 2022 het resultaat van zien. Stalen leidingen die jaren geleden zijn gelegd worden nu namelijk afgekeurd. Dit heeft vaak als reden dat een leiding corrosie bevat, een probleem dat veel voorkomend is in stalen leidingen bij tankstations. Als stalen leidingen met corrosie niet vervangen worden, kunnen er gaten in de leidingen ontstaan waardoor er brandstof uit de leidingen kan gaan lekken en kan de grond hierdoor verontreinigd worden. Daarom is het belangrijk dat afgekeurde leidingen zo snel mogelijk vervangen worden. Dit is echter een zeer arbeidsintensieve klus.

Als stalen leidingen met corrosie niet vervangen worden, kunnen er gaten in de leidingen ontstaan waardoor er brandstof uit de leidingen kan gaan lekken.

Kunststof leidingen versus stalen leidingen

Met deze kennis zou je jezelf afvragen waarom er destijds is gekozen voor stalen leidingen. Je zou kunnen zeggen dat we vroeger simpelweg niet beter wisten. De kennis die we nu hebben is nu eenmaal heel anders dan de kennis die wij jaren terug hadden. Dat corrosie in stalen brandstof leidingen kan leiden tot een verontreinigde grond, is iets waar nu meer op gecontroleerd wordt en is daarom de reden dat verouderde leidingen afgekeurd worden. Maar wat kunnen we eraan doen? Met de komst van kunststof leidingen is dit een probleem dat snel verholpen kan worden. Kunststof leidingen gaan tot wel 30 jaar langer mee dan reguliere stalen leidingen en zijn daarom een zeer duurzame optie. Verder zijn er nog vele andere voordelen van kunststof leidingen. Denk aan de goede bestendigheid tegen temperatuurwisselingen, corrosiebestendigheid en dat het veel gemakkelijker te installeren is dan stalen leidingen.

Kunststof leidingen gaan tot wel 30 jaar langer mee dan reguliere stalen leidingen en zijn daarom een zeer duurzame optie.

BureauLeiding en kunststof leidingsystemen 

Al sinds 1974 is BureauLeiding bezig met het bevorderen van de kwaliteit, het imago en de doelmatige toepassing van kunststof leidingsystemen. Om het werken met kunststof leidingsystemen zo prettig en duidelijk mogelijk te maken, is BureauLeiding in de eerste plaats een kennisplatform. Daarbij is BureauLeiding de overkoepelende brancheorganisatie voor vijf vooraanstaande Nederlandse fabrikanten van kunststof leidingsystemen. De leden streven continu naar een verhoging van kwaliteit van hun producten. Ontdek op BureauLeiding het laatste nieuws, alle informatie rondom kunststof leidingen en verschillende praktijkvoorbeelden van het gebruik van kunststof.

Al sinds 1974 is BureauLeiding bezig met het bevorderen van de kwaliteit, het imago en de doelmatige toepassing van kunststof leidingsystemen.