Kunststof goten voor bovengrondse teelt

Voor de teelt van bovengrondse gewassen zoals aardbeien en tomaten is er door een Italiaans bedrijf een nieuw soort kunststof goot ontworpen. Dit nieuwe systeem dat in 2021 gepatenteerd is, komt goed overeen met de huidige Europese wetgeving. Kunststof heeft een lange levensduur en is daarom een duurzaam product. Benieuwd naar de andere voordelen van een kunststof goot voor bovengrondse teelt? Lees dan snel verder.

Wat zijn teeltgoten?

Teeltgoten vormen de basis voor elk teeltsysteem. Zo kan het bijvoorbeeld teelt op onvruchtbare grond mogelijk maken. Het gebruik van teeltgoten heeft nog meer voordelen, namelijk:

  • Het bespaard water omdat drainwater hergebruikt wordt
  • Mest- en voedingsstoffen worden ook bespaard door het hergebruik van drainwater
  • Iedere plant krijgt een identieke waterhuishouding
  • Een optimale luchtcirculatie door het gewas
  • De groei van het gewas is beter te sturen
  • Minder kans op gewas ziekten en plagen
  • Een stijging in arbeidsproductiviteit en arbeidsomstandigheden (door beter hoogte)
mand met tomaten

Het ontstaan van de kunststof goot

Bij de teelt van bovengrondse gewassen wordt er nog vaak gebruik gemaakt van de bestaande ijzeren goten. In de loop der tijd zijn er problemen ontstaan die de goten met zich mee brengen. Denk hierbij aan de vorming van roest op het ijzer, wat invloed heeft op de smaak en geur van het product omdat het roest contact heeft met de inhoud. Ook heeft ijzer periodiek onderhoud nodig, wat kosten met zich mee brengt. Daarnaast kan ijzer zorgen voor meer temperatuurschommelingen. 

Vanuit deze pijnpunten is de noodzaak ontstaan om een oplossing te vinden. Hierdoor zijn innovatieve en duurzame kunststof goten ontwikkeld. De kunststof goten zijn gemaakt van 80% gerecycleerd materiaal, hebben een grijze kleur en een afmeting van 150x31x8 centimeter. De goten worden geleverd met afvoer- en afvoerkoppelingen die gemonteerd zijn aan de boven- en onderkant van de goot en steunen om de goot vast te kunnen maken.

aardbeien teelt

Waarom een kunststof goot?

Het gebruik van kunststof goten voor de teelt van gewassen heeft meerdere voordelen. Zo is de montage van de goten zeer eenvoudig omdat alles al voorgeboord is. Er hoeft enkel een schroef ingedraaid te worden en de goot is klaar voor gebruik. Dit is minder tijdrovend dan het monteren van een ijzeren goot. Mocht het zo zijn dat een goot verwijderd moet worden, gaat ook dit een stuk makkelijker. Een kunststof goot is gemaakt van recycleerbare materialen en is daarom zeer duurzaam en gemakkelijk te verwijderen. Een ijzeren goot daarentegen is met verf behandeld waardoor het een stuk lastiger is om deze uit elkaar te halen. Daarnaast neemt dit veel tijd in beslag. Verder maakt een kunststof goot het mogelijk om de temperatuur te reguleren waardoor er een constante temperatuur behouden kan worden. Vergeleken met andere planten in verschillende goten is zichtbaar te zien dat planten in een kunststof goot sneller rijp zijn en minder water verbruiken.

recycle kliko

Kunststof goten als duurzame oplossing

De kunststof goten zijn ontwikkeld met oog op  de circulaire economie en duurzame ontwikkelingen. De goten zijn daarom geproduceerd van teruggewonnen gerecycleerd plastic. Het gebruik van kunststof is voor veel industrieën een duurzame oplossing omdat van kunststof geproduceerde producten een lange levensduur hebben en hierna opnieuw gerecycleerd kunnen worden.

BureauLeiding steunt de circulaire economie en werkt samen met Nederlandse fabrikanten die innovatieve en duurzame oplossingen bieden. Het verduurzamen van de gewassen draagt hier mooi aan bij.”