Koudetechniek sector introduceert kunststof leidingen

De koudetechniek sector is continu bezig met innoveren. Denk hierbij aan het verbeteren van soldeertechnieken om fouten op te lossen, maar ook het verduurzamen van de koelsystemen. In het loodgietersvak zijn de koperen koelleidingen al nagenoeg verdwenen en vanaf nu zal de koudetechniek stapsgewijs ook die kant op gaan.

Kunststof koelleiding

Het is een van de meest innovatieve ontwikkelingen binnen de branche: een volledig kunststof koelleiding. De nieuwe kunststof koelleidingen zijn nu ongeveer een jaar op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Het leidingsysteem is ontwikkeld op initiatief van een Nederlandse groothandel voor koelsystemen in huis. De leiding bestaat uit verschillende kunststoflagen, om de dichtheid te garanderen. Volgens experts is zo’n koelleiding veel gemakkelijker te leggen.

Hij knikt veel minder snel bij het maken van een bocht in een leidinggoot en de arbeidstijd is veel korter.

Daarnaast zijn kunststof koelleidingen een stuk duurzamer dan de gebruikelijke koperen variant. Momenteel zijn de nieuwe leidingen nog maar in beperkt aantal diameters te verkrijgen; van ¼ tot ⅝. Naar verwachting zal dit in de toekomst toenemen.

Revolutie in de koudetechniek

De meeste opleidingen in koudetechniek maken vooralsnog geen gebruik van complete kunststof koelleidingen als onderdeel van het lesprogramma. Echter verwachten hoogleraren deze verandering snel te zien, gezien deze ontwikkeling voor een revolutie in de branche zal zorgen. Binnen sommige takken van de branche wordt er wel al gebruik gemaakt van volledig kunststof koelleidingen. Denk hierbij aan monteurs die airco’s plaatsen.

BureauLeiding: “We zijn positief verrast dat de koudetechniek sector de overstap kan maken. De overstap is voor de meesten specialisten binnen de branche een uitdaging gezien koper eenvoudiger in gebruik is met extreme temperatuurverschillen. We zijn erg benieuwd hoe deze innovatie zich gaat doorontwikkelen.”