Het belang van groene steden

Het beschermen van steden tegen de toenemende klimaatverandering is belangrijker dan ooit. Wereldwijd warmen de steden twee keer sneller op, dan de rest van de wereld. Dit wordt ook wel het stedelijk hitte eiland-effect genoemd. Het effect kan ervoor zorgen dat het zo’n 7 graden warmer is in de steden, dan in omliggende landelijke gebieden.

Hoe worden de steden zo warm?

Er zijn veel verschillende redenen waarom steden zo warm worden. De voornaamste oorzaken van het hitte eiland-effect zijn:

  • Donkere materialen zoals beton en asfalt hebben een hogere absorptie van zonlicht
  • In steden is er sprake van een lagere windsnelheid waardoor steden minder snel afkoelen
  • Verharde oppervlakken zorgen voor minder natuurlijke verdampingen
  • Er komt veel warmte vrij door menselijke activiteiten zoals: het gebruik van motorvoertuigen als auto’s, bussen, scooters en motoren, airconditioning en de uitstoot van fabrieken. 
new york city

Wat kunnen we ertegen doen?

Bij hittegolven krijgen veel mensen last van verschillende gezondheidsklachten zoals: vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Gezien het feit dat een steeds groter deel van de bevolking in stedelijke gebieden gaat wonen, komen er ook meer mensen in aanraking met de hitte van deze steden. Door de verkoelende effecten van groen, water en luchtstromen toe te passen op de inrichting van steden, kan de gemiddelde warmte van een stad sterk worden teruggedrongen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de klimaatbeheersing van een stad, maar ook op de gezondheid van de bevolking. Volgens een van de leden zijn bomen een essentieel onderdeel voor het vergroenen en verkoelen van steden.

Een groene stad

Een van de manieren om onze steden leefbaar te maken is het aanleggen en beheren van stadsbossen. Hiermee zou de luchttemperatuur tot 8 graden verlaagd kunnen worden. Dit komt omdat bomen een nuttig effect hebben op de CO2 uitstoot. Per jaar kan één boom gemiddeld 150 kg CO2 absorberen en koolstof vastleggen. Dit is een zeer effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden. Bij stadsbossen hoef je natuurlijk niet direct aan kilometers uitgestrekte bossen te denken. Met simpele stadsbomen langs de wegen zijn we ook al een heel eind op weg. 

stad met bomen

Bomen in containers

Samen met de aannemer heeft een van de leden van BureauLeiding gewerkt aan een groene oplossing voor het nieuwbouwproject in Hasselt. Zij installeerden namelijk bomen in containers. De containers zijn gemaakt van kunststof infiltratiekratten waarin de wortels in ideale omstandigheden kunnen groeien, doordat ze de nodige grond- en voedingsstoffen, zuurstof en water kunnen opnemen. En goed ontwikkelde boomwortels betekent gezonde, volgroeide bomen. Bodemdichtheid daarentegen maken bomen gevoelig voor droogte. De speciaal ontworpen containers kunnen eenvoudig in de grond geplaatst worden. Door middel van de zijpanelen kan de verdichte grond worden gescheiden van de losse grond. Een ander voordeel van de bomen in containers, is dat de wortels zijn ingekapseld door de infiltratiekratten waardoor ze het bovenliggende wegdek niet kunnen beschadigen.

Hoe werkt het precies?

Allereerst wordt gekeken naar waar de boom precies komt te staan. Vervolgens wordt daar een holle ruimte gemaakt, die groot genoeg is om het kunststofkrat te plaatsen. In het midden daarvan komt te boom te staan en de rest wordt aangevuld met een soort substraat dat speciaal voor bomen is gecreëerd. De boom wordt gestabiliseerd door hem te verankeren. Vervolgens wordt er via drainageleidingen water en zuurstof aan de wortels toegevoegd. Het is ook nog mogelijk om op een later moment eventueel kabels of leidingen in de grond te plaatsen. Het systeem is namelijk eenvoudig te demonteren en monteren.

Samen met de leden zoekt BureauLeiding naar oplossingen en innovatieve mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daarnaast zoeken we niet alleen naar circulaire oplossingen, maar ook naar oplossingen die positieve invloeden hebben op de samenleving. De komst en het gebruik van kunststof biedt belangrijke oplossingen voor hedendaagse uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en klimaat.