Droge voeten door infiltratiesystemen

Steeds vaker kampen festivals met noodweer. Het gevolg? Bezoekers met natte voeten en modderige velden. Metalfestival Wacken Open Air en een van de leden van BureauLeiding sloegen de handen in een om een oplossing te vinden voor de afwatering, maar ook de watertoevoer op grote festivals.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende projecten uitgevoerd ter verbetering van het terrein.

Voor de datacom zijn er kabelgeleiderbuizen aangelegd en als enige in de wereld heeft Wacken een eigen bierleiding onder de grond lopen. Zeven kilometer aan buizen zorgt voor een goede doorvoer van 400.000 liter bier. Naast de bierleiding liggen er ook dubbelwandige waterleidingen voor een veilig en soepel transport van water.

De samenwerking is niet alleen terug te zien in het leidingwerk. Veel festivals kampen met wateroverlast na een stevige regenbui. Er ontstaan grote plassen en paden veranderen in modder. Vervelend voor de bezoeker, maar ook voor de organisatie. Wacken liet een regenwaterafvoersysteem met infiltratiekratten onder het terrein aanbrengen voor een goede opvang en afvoer van hemelwater voor, tijdens en na het festival.

Wacken open air - pipestage

Continu proberen ze nieuwe toepassingen te vinden die ten goede komen aan het festival. Afgelopen jaar hebben 42 studenten in drie teams gebrainstormd en verschillende toepassingen gevonden voor kunststofbuizen. Denk hierbij aan een festivaldouche, een podium en XXL beerpongspel. En het einde is nog niet in zicht…