CEN publiceert de eerste EN-norm voor PVC-O drukleidingen

De eerste Europese EN-norm voor georiënteerde, niet-geplastificeerde poly (-vinylchloride) (PVC-O) leidingen verscheen op 17 april 2019, na een uitgebreid ontwikkelingsproces van vier jaar, geïnitieerd door TEPPFA, de Europese koepel voor de kunststofleiding industrie.

EN 17176 PVC-O leidingsystemen voor watervoorziening en voor onder- en bovengrondse drainage, drukriolering en irrigatie onder druk kende voorheen een verscheidenheid aan niet-aangepaste nationale normen in 28 EU-lidstaten en zes andere aangesloten landen. Er is een nieuwe Europese vrijwillige norm gecreëerd voor fabrikanten van PVC-O-leidingen voor meer duidelijkheid.

Deze nieuwe norm maakt specificatie mogelijk voor PVC-O-leidingsystemen bestemd voor watervoorziening, persleidingen (tot 25 bar), riolering, gezuiverd afvalwater en irrigatiesystemen, ondergronds of bovengronds, beschermd tegen direct zonlicht. De norm is van toepassing op drinkwaterleidingen met druksystemen, tot en met 45 ° C, evenals op drukriolering en irrigatie.

De belangrijkste onderdelen van de nieuwe vijfdelige norm omvatten de vereisten voor de grondstof, PVC-O-leidingen en fittingen en het testen van de geschiktheid voor het beoogde doel:

Deel 1: Algemeen (materiaaleigenschappen, definities en classificaties);
Deel 2: Buizen (kenmerken van dikwandige buizen, productassortiment, toetsing …);
Deel 3: Fittingen, (kenmerken van PVC-O-fittingen);
Deel 4: Geschiktheid voor het doel van het systeem, inclusief de componenten;
Deel 5: (nog in voorbereiding) Conformiteitsbeoordeling.

De nieuwe norm is verkrijgbaar bij de 34 nationale normalisatie-instellingen van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN); in Nederland is dat NEN in Delft.

Wat is het verhaal achter PVC-O?

PVC-O is een opmerkelijk sterk materiaal dat ontstaat door moleculaire oriëntatie tijdens het productieproces van de buis. Dit maakt het veel sterker – en lichter – dan standaard PVC-U. De moleculaire oriëntatie geeft het ook een betere schokbestendigheid en verhoogde trekweerstand.

Een PVC-U voorvorm wordt geëxtrudeerd met een verkleinde diameter en grotere dikte. Daarna volgt een expansieproces onder gecontroleerde omstandigheden. Deze techniek vergroot de diameter en heroriënteert de moleculen om (bi)axiaal georiënteerd PVC-O te worden.

PVC-O- buizen zijn nu, zoals deze nieuwe norm voor het eerst erkent, verkrijgbaar tot DN1200 mm. Dit biedt nieuwe markten voor PVC-O-producten en vergroot het assortiment aan kunststofproducten in onze sector. Het lage materiaalverbruik en het verlaagde energieverbruik dragen ​​bij aan de uitstekende duurzaamheidsprestaties van PVC-O. Daarnaast is PVC-O 100% recyclebaar.

Voordelen van PVC-O

  • verhoogde flexibiliteit;
  • verhoogde weerstand tegen cyclische vermoeidheid;
  • driedubbele shockweerstand in vergelijking met conventionele PVC-U;
  • verminderde inkervingsgevoeligheid met een hoge weerstand tegen scheuren en splijten;
  • hogere hydraulische capaciteit (verhoogde binnendiameter), lagere stroomsnelheden en lagere pompkosten.

Monica de la Cruz is voorzitter van CEN / TC 155, het Europese Comité voor Normalisatie, waar deze nieuwe norm werd ontwikkeld. Ze lichtte het volgende toe: “TEPPFA heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand brengen van deze nieuwe norm en het zal de voorschrijvers geruststellen dat PVC-O-leidingen en fittingen die binnen de norm zijn gedefinieerd, van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor hun ontworpen doel. Gepolymeriseerd PVC is een opmerkelijk sterk materiaal en is uiterst geschikt voor een breed scala van druktoepassingen om bij te dragen aan de verbetering van Europa’s watertoevoer- en afvalwaterinfrastructuur.”

TEPPFA is een partnerorganisatie van CEN / TC 155 en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van veel van de 221 CEN / TC 155-normen die momenteel in gebruik zijn, evenals bij meer dan 40 projecten waaraan momenteel wordt gewerkt.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf u in voor de nieuwsbrief