Auto’s geproduceerd van duurzame materialen

Voor het Klimaatakkoord is er in Nederland als doel gesteld dat we in 2030 bijna de helft (49 procent) minder broeikasgassen uit willen stoten en in 2050 zelfs 95 procent minder. Dit betekent dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Veel bedrijven, industrieën en producenten kijken daarom naar gepaste oplossingen. Zo is ook de auto industrie hard aan de slag om het imago te verbeteren en komt de industrie met slimme en creatieve oplossingen.

Het belang van het Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord is een belangrijk onderdeel van het Klimaatverdrag van Parijs. Hierin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius en indien mogelijk zelfs 1,5 graden Celsius. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2). Ook wordt er gericht op het verminderen van de uitstoot van andere broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde, zoals methaan en lachgas. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte op de aarde wordt vastgehouden en daardoor zorgt voor een stijging in temperatuur op de aarde. Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud en dus niet leefbaar zijn. Maar met te veel broeikasgassen wordt de aarde juist te heet. Er zijn veel acties die ondernomen kunnen worden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Denk aan het vergroenen van steden, energie besparen, inkoop verduurzamen, het vergroenen van vervoer en zuiniger zijn met grondstoffen.

Er zijn veel acties die ondernomen kunnen worden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Nieuw Renault model bestaat voor 70 procent uit gerecyclede materialen

De Franse autofabrikant, Renault, heeft als doel om over 18 jaar CO2-neutraal te zijn in Europa. Hierbij speelt het produceren van elektrische auto’s een grote rol, maar ook de manier waarop de autos worden geproduceerd is belangrijk en zal anders aangepakt moeten worden. Zo presenteert Renault een nieuwe elektrische/waterstof conceptcar die voor 70 procent uit gerecyclede materialen bestaat. Denk aan hergebruikt staal, aluminium, kunststof en textiel. De vloer van de auto is voor een deel gemaakt van gerecyclede melkflessen en er zijn kunststof leidingen in verwerkt. In de carrosserie van de auto is restmateriaal zoals koolstofvezel afval van vliegtuigbouwer Airbus verwerkt. De brandstoftank is gemaakt van composietmateriaal dat gerecycled is uit de papierindustrie. Tevens bestaat dit model voor 95 procent uit materialen die recyclebaar zijn. 

 

Bandenproducent Continental verwerkt gerecycleerde plastic flessen in autobanden

Duitse autobandenfabrikant Continental gaat voor de productie van autobanden voor personenwagens voortaan ook kunststof uit gerecycleerde plastic flessen gebruiken. Continental heeft hier in 2021 een project voor uitgerold. Voor de productie van een set autobanden voor een personenwagen zijn ongeveer veertig gerecycleerde petflessen nodig. De eerste exemplaren zijn al uitgebracht op de markt en zijn geschikt voor het gebruik van zomer- en all season-banden. 

BureauLeiding een supporter van een circulaire economie, wat inhoudt dat er minder primaire grondstoffen gebruikt moeten worden.

BureauLeiding support een circulaire economie

BureauLeiding is een sterk supporter van de visie dat het gebruik van kunststof een oplossing kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen in het kader van duurzaamheid en duurzame oplossingen. Voor BureauLeiding betekent dit dat wij als brancheorganisatie dagelijks actief meedenken over en kijken naar welke mogelijkheden er zijn voor verdere verduurzaming en hoe onze strategieën kunnen worden doorvertaald naar de Nederlandse leden. Ook is BureauLeiding een supporter van een circulaire economie, wat inhoudt dat er minder primaire grondstoffen gebruikt moeten worden. Het doel is om in 2050 een 100 procent circulaire economie te hebben. Het is dan ook goed om te zien dat steeds meer automotive fabrikanten experimenteren met het (her)gebruik van duurzame materialen voor de productie van auto’s.