Altijd inzicht in de milieu impact met de EPD calculator

Kunststof leidingen bieden talloze ontwerpopties. De goede prestaties, lage ecologische impact en flexibiliteit in toepassingen zorgen er voor dat kunststof leidingen ideaal zijn voor vele toepassingen. Kunststof leidingen bieden daardoor talloze ontwerp opties.

Een aantal studies van het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) bracht de impact van kunststof leidingsystemen op het milieu in kaart, gebaseerd op de Life Cycle Assessment (LCA). Deze studies van het VITO zijn een belangrijke stap geweest naar de milieuproductverklaring (EPD) van kunststof leidingen. Met deze milieuproductverklaring is het gemakkelijker om een inschatting te maken van de duurzaamheid en milieu impact van kunststof leidingen.

Om direct overzicht te hebben van de milieu impact is de ‘EPD calculator ontwikkeld. Hierin is per productgroep overzichtelijk gemaakt wat de functies, eigenschappen en levensduur van een materiaal is. Daarnaast is het ook mogelijk om direct de volledige, bijbehorende milieuproductverklaring te bekijken. Bijvoorbeeld, de EPD calculator toont een (grafisch) overzicht van de kenmerken van PVC-gebruik bij bodem en afval. Vervolgens is er binnen de rekenmachine aan te geven op basis van welke indicator je informatie wilt ontvangen, zoals verzuring of eutrofiëring.

De EPD calculator biedt vele voordelen om gemakkelijk overzicht te hebben van de kenmerken van verschillende materialen. Dit gemak altijd binnen handbereik hebben? De EPD calculator is nu ook te downloaden in de App Store of in Google Play.